DK: a „régi” magyar állampolgárokat ne diszkriminálják az „újakkal” szemben

A Demokratikus Koalíció (DK) törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy ne csak a külföldön élő kettős állampolgárok szavazhassanak levélben a jövő évi választáson, hanem a külföldön tartózkodó, de állandó magyarországi lakhellyel rendelkező választók is - mondta el az MTI-nek Molnár Csaba ügyvezető alelnök szerdán.Kijelentette, a DK továbbra sem támogatja, hogy szavazati jogot kapjanak azok, akiknek nincs magyarországi lakcímük és a voksolás után "nem viselik döntésük következményeit". Ha viszont a parlament többsége elfogadta azt, hogy a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező polgárok is szavazhassanak, akkor a DK azt kéri, hogy ne különböztessék meg az embereket - mondta az ellenzéki független képviselő. Bírálta, hogy amíg a kettős állampolgárok "kényelmesen" levélben is szavazhatnak majd, addig az állandó magyarországi lakcímmel rendelkező, de ideiglenesen külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak a konzulátusokon vagy a nagykövetségeken kell leadni voksukat.

A Demokratikus Koalíció a megkülönböztetést törvényellenes diszkriminációnak tartja, ami "egyedül Orbán Viktor érdekeit szolgálja" - jelentette ki. Indoklásként azt mondta, hogy az újonnan állampolgárságot kapott szavazókról a Fidesz azt feltételezi, hogy többségükben az ő oldalukon állnak, míg azokról, akik "éppen Orbán ellen menekültek ki", azt, hogy nem kormánypárti szavazók.

A DK alkotmányellenesnek tartja a megkülönböztetést, de a jogszabályi változások miatt nem fordulhat az Alkotmánybírósághoz, ezért nyújtják be törvényjavaslatukat - közölte Molnár Csaba.

Kimaradt?