Nem jár többé brit diákhitel román állampolgároknak

Befagyasztotta Nagy-Britannia a román és bolgár állampolgároknak nyújtott diákhiteleket. Az intézkedést azért hozta David Willetts felsőoktatásért felelős brit miniszter, mivel szokatlanul gyarapodott a diákhiteleket kérvényező romániaiak és bulgáriaiak száma. A kérelmezőknek mintegy háromnegyede nem tudja igazolni a diákhitelre való jogosultságát, bár a hitelt már felvették – állítja a brit miniszter.

Az Európai Unióban az egyetemi hallgatók valamenyi tagállamban diákhitelhez jogosultak tanulmányi költségeik fedezéséhez. Nagy-Britanniában ezt a hitelt a megélhetési költségeket fedező hitellel egészítették ki, amely elnyerésének egyik alapfeltétele, hogy a kérvényező az igénylés időpontja előtt legkevesebb három évet tartózkodott a szigetországban.

David Willetts szerint idén mintegy 5500 román és bolgár állampolgár jutott a megélhetési költségeiket fedező hitelhez, viszont csupán egynegyedük tudta igazolni a kölcsönhöz való jogosultságát. Legtöbben nem felsőoktatási intézményben tanulnak, hanem középfokú vagy szakirányú képzésben vesznek részt, ezek pedig nem szerepelnek a diákhitelekre jogosító feltételek listáján.

A brit hatóságok szerint  megvonják a hitelt azoktól, akik nem tudják bizonyítani jogosultságukat, és az eddig felvett összegeket is vissza kell fizetniük. Willetts megtiltotta a magánegyetemeknek, hogy további diákokat fogadjanak szakképesítésre, hiszen a megsokasodott kérések miatt az állam nem tudja finanszírozni a képzésüket.  

Titus Corlăţean román külügyminiszter szerdán este azt nyilatkozta, Nagy-Britannia nemcsak a román és bolgár állampolgárok által kért diákhiteleket ellenőrzi, hanem valamennyi uniós állampolgárét. 

Kimaradt?