Index: 37 Wass Albert-szobor van Magyarországon

Miközben Horthy Miklósnak négy szobra van Magyarországon, a jobboldali körökben kultfigurává vált Wass Albertnek már 37 szobrot állítottak szerte az országban – számolta össze az Index. A portál emlékeztet arra, hogy a vitatott irodalmi értékű, de népszerű erdélyi író szimpatizált a hungaristákkal, és akinek fennmaradt néhány antiszemita írása is.

A wassalbert.eu szerint az első Wass Albert-szobrokat 2005-ben állították. Ekkor avatták fel a budapesti Magyarok Házában, Harkányban, Verőcén, Solymáron és Bonyhádon az író szobrát.

A Wass Albert-szobrok állításának igazi csúcspontja az író születésének 100. és halálának 10. évfordulója volt. 2008-ban 17 ilyen szobrot avattak az országban. Ekkor lett például Debrecenben is a Polgári Casino Egyesület kezdeményezésére. Kósa Lajos polgármester visszafogottan nyilatkozott az ügyben. Azt mondta, közpénzből nem támogatja a szoborállítást, mert Wass Albert személye jelenleg megosztja a közvéleményt, de kifogása nem volt ellene.

Akárcsak a Horthyt megörökítő alkotások, az erdélyi író szobrai sem kerülték el a támadásokat, amiket valószínűleg nem radikális irodalomtörténészek követtek el, akik elégedetlenek voltak Wass egyik-másik művének poétikájával. 2011-ben ledöntötték a nagyatádi szobrot, 2012-ben a debreceni Medgyessy sétányon lévő szoborra fordított horogkeresztet és náci feliratot festettek.

Kimaradt?