Ámokfutó „vadászik” Párizsban bankárokra és újságírókra?

Újabb lövöldözés volt hétfőn Párizsban: több szemtanú szerint egy magányos férfi délben lövéseket adott le a Société Générale banknak a La Défense negyedben található székházánál. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg a hírt. A Twitteren közzétette beszámolók szerint a lövöldöző két lövést adott le, senki nem sérült meg.

Alig két órával korábban egy puskával felfegyverkezett férfi nyitott tüzet a Libération című francia napilap székházában. Egy fotós súlyosan megsérült a leadott lövésektől, ezt követően a fegyveres elmenekült a helyszínről - közölték rendőrségi források. A 27 éves férfi a mellkasán sérült meg, életveszélyes állapotban kórházba szállították. A baloldali napilap székházának környékét teljesen lezárta a rendőrség, s elővigyázatosságból a többi párizsi médiacég székházait is rendőrök vették körül. A lövöldöző, egy hosszú zöld kabátot és golyóálló mellényt viselő negyven év körüli férfi délelőtt negyed 11-kor hatolt be a Libérationnak a francia főváros központjában, a III. kerületben található székházába. Szó nélkül két lövést adott le az előcsarnokban, majd gyalog távozott a helyszínről és elvegyült az utcai forgalomban.

Fabrice Rousselot lapigazgató a BFMTV francia hírtelevízióban telefonon azt mondta, hogy felfokozott érzelmi hangulat uralkodik a székházban. Emellett felháborodásának adott hangot amiatt, hogy "egyesek képesek a sajtóra támadni". A lövöldözésnek a lap több munkatársa is szemtanúja volt, többen közülük sokkos állapotba kerültek, velük pszichológusok foglalkoznak a helyszínen, ahova Aurélie Filippetti kulturális és Manuel Valls belügyminiszter is megérkezett.

Pénteken hasonló jelenet történt a BFMTV székházában: egy fegyveres megfenyegette a főszerkesztőt és egy másik újságírót, de nem adott le lövést. Miközben a puskából kiürítette a töltényeket, azt mondta: "legközelebb nem fogom eltéveszteni", majd elmenekült a helyszínről.

A rendőrség szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a két esemény között van-e bármilyen kapcsolat, illetve, hogy ugyanarról a fegyveres személyről van-e szó. Ennek megállapítására megkezdték a biztonsági kamerák felvételeinek elemzését. A nyomozók egyelőre semmilyen feltételezést nem zárnak ki a lövöldöző személyazonosságát és indítékait illetően. "Ha az újságoknak és a médiának ezentúl bunkerré kell változnia, akkor valami nem működik a társadalomban" - mondta Nicolas Demorand főszerkesztő a France Info hírrádióban.

Kimaradt?