Lezajlottak a megismételt koszovói választások

Békésen zajlottak a megismételt önkormányzati választások Észak-Koszovó három választókörzetében vasárnap.

A Tanjug szerb hírügynökség éjszakai jelentése szerint a részvétel magas volt. A szavazást megerősített biztonsági intézkedések közepette tartották. A három mitrovicai körzetben összesen 23 378 személy szavazhatott 27 helyszínen.

A megismételt helyhatósági választásokra azért volt szükség, mert november 3-án álarcosok betörtek több szavazóhelyiségbe és megrongálták az urnákat. Annak érdekében, hogy ezúttal ne történjen hasonló incidens, Kosovska Mitrovica északi részén folyamatosan járőrözött a koszovói rendőrség, az Európai Unió jogi és igazságügyi missziója (EULEX) és a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő (KFOR). A helyi jelentések szerint nem volt még ekkora mértékű biztonsági előkészület a városban.

A választás kulcsfontosságú a Belgrád és Pristina között áprilisban megkötött brüsszeli megállapodás szempontjából, amely előirányozza az észak-koszovói szerb települések közösségének létrehozását. A Szerbia és Koszovó közötti viszony rendezése jelentős eleme mindkét fél európai integrációjának. Koszovó 2008-ban egyoldalúan vált függetlenné Szerbiától, a belgrádi kormány azóta sem hajlandó önálló államként elismerni az egykori déli szerb tartományt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?