Hivatalos: az USA legmagasabb épülete a World Trade Center utódtornya

Hivatalosan is az Egyesült Államok legmagasabb épülete lett a 2001. szeptember 11-i terrortámadás következtében New Yorkban ledőlt ikertornyok helyén felhúzandó épületegyüttes legmagasabb tornya, a One World Trade Center. Erről kedden határozott az épületek hivatalos magasságának elbírálásában illetékes Magas Épületek és Városi Élőhely Tanácsa.

A One World Trade Center magassága - az amerikai függetlenség kikiáltásának évére utalva - 1776 láb, azaz 541 méter lett. A testület határozata nyomán nemcsak Amerika, hanem az egész nyugati félteke legmagasabb épületévé vált, átvéve a vezető helyet a 442 méter magas chicagói Willis-toronytól (volt Sears-toronytól), amely 1974 óta büszkélkedhetett ezzel a címmel.

Ezzel csaknem négy évtizedes megszakítás után ismét az Egyesült Államok legnépesebb városában magasodik az ország legnagyobbnak tekintett toronyháza. A One World Trade Center méreteinek elbírálása heves viták tárgyát képezte, mivel csaknem 122 méteres csúcsépítménye (a kritikusok szerint egyszerűen antennaárboca) nélkül a New York-i felhőkarcoló nem éri el chicagói vetélytársának magasságát.

Az ügy eldöntésére hivatott testület péntek óta tanácskozott arról, hogy elfogadja-e az épület vezető építésze, David Childs érvelését, miszerint a csúcs is részét képezi az épületnek, mert az kifejezetten azzal a céllal épült, hogy a magassága elérje a szimbolikus 1776 lábat. A The New York Times ugyanakkor maga is megjegyezte, hogy érvelésében Childs is az "antenna" kifejezést használta.

Az új amerikai csúcstorony ugyanakkor messze elmarad a világrekordot 828 méterrel tartó dubaji Burdzs Kalifától. A világ legmagasabb, még épülő építészeti alkotása a szaúd-arábiai Dzsidda leendő Királyság Tornya, amely ha elkészül, egy kilométer magas lesz.

Kimaradt?