Ujgurokat keresnek a Tienanmen téri baleset ügyében

Két gyanúsítottja is van a kínai rendőrségnek a Tienanmen téren történt autóbaleset ügyében, írja a BBC. A rendőrség az eset után két hszincsiangi, ujgur férfit keresett a pekingi szállodákban, és azt kérték, jelezzék „a gyanús vendégeket" és járműveket. Hivatalos közleményt ugyanakkor nem adtak ki arról, mi közük lehet a balesethez.

Hétfőn a tömegbe rohant majd kigyulladt egy autó Pekingben, a Tienanmen téren. Öt ember meghalt, az áldozatok között van a sofőr és két utasa, továbbá egy Fülöp-szigeteki, valamint egy dél-kínai turista. A Tienanmen tér az 1989-es diáklázadások központi helyszíne, ezért a rendőrség nagy erőkkel vonult ki, és valamiért letartóztatták két francia újságírót is.

Az eset a tér északi oldalában, a kapubástya előtt történt, egyelőre ismeretlen okból - tájékoztatott részletek ismertetése nélkül a Hszinhua hírügynökség, valamint a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao is internetes oldalán.

Az eddig rendelkezésre álló információk, így a pekingi rendőrség mikroblogján szereplő tájékoztatás szerint a terepjáró vezetője körülbelül 400 méterre a Tienanmen tértől letért az útról és a járdán haladt tovább, amíg közvetlenül a Tiltott város főbejárata, Mao Ce-tung néhai kínai vezetőnek a tér kapubástyáján lévő közismert portréja előtt, a Csinsuj kőhíd korlátjának nem ütközött.

A Reuters hírügynökség szemtanúk elmondására hivatkozva arról számolt be, hogy a téren átvezető széles sugárutat lezárták, egy gépkocsi lángba borult, és külföldi turisták ezután robbanást is hallottak. A helyszínen a tűzoltók eloltották a tüzet, sok a rendőr, a terepjárót paravánokkal körbekerítették. A forgalom alig több mint egy óra múlva állt helyre.A térre vezető környező utcákat és a közeli metróállomást lezárták, a South China Morning Post című hongkongi lap szerint az AFP francia hírügynökség két riporterét őrizetbe vették.

A körülmények kiderítésére a hatóságok megkezdték a nyomozást, a kormány és a közbiztonsági minisztérium, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői a helyszínen intézkedtek és a történtek okának pontos kiderítésére, Peking biztonságának szavatolására hívtak fel.

A Tienanmen tér az 1989-es diáklázadások központi helyszíne, nyugati oldalában a Népi Gyűlés Háza, a parlament található, keletről pedig a nemzeti múzeum határolja. Közkedvelt turisztikai célpont, a térre csak biztonsági ellenőrzés után lehet bejutni, a közbiztonság szempontjából kiemelten kezelt terület.

Kimaradt?