A Dél-Tiroli Néppártnak szavaztak bizalmat az autonóm tartományban

Huszonöt év után Bolzano, tizenegy év után Trento kormányzói széke újult meg az észak-olaszországi Trentino - Alto Adige autonóm tartományában tartott helyhatósági választások hétfőn közölt eredményei szerint.

Jelentős politikai mozgással zárultak a vasárnapi dél-tiroli választások: a SkyTg24 olasz hírtelevízió összegzése szerint gyengült a Südtiroler Volkspartei (Svp), erősödött a balközép, eltűnt a jobbközép.

Bolzano autonóm megyéjében, 45,6 százalékkal az Svp kapta a legtöbb szavazatot, de most először elmaradt az eddig birtokolt kétharmados többségtől. Fordulatnak számít, hogy a Bolzanót és területét az Spv színeiben 25 éve kormányzó Luis Dürnwalder nem indult a választásokon. Utódja a szintén Svp-politikus Arno Kompatscher lett.

A Trentót 11 év óta vezető kereszténydemokrata Lorenzo Dellai helyét a balközéptől támogatott Ugo Rossi vette át a Trentói-Tiroli Autonóm Párt (PATT) jelöltjeként, a szavazatok 58 százalékával. A jobbközép Trentóban és Bolzanóban is a megyei testületbe való bejutáshoz szükséges öt százalék alatt teljesített. A Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom majdnem hat százalékos eredménye messze elmaradt a februári parlamenti választásokon szerzett húsz százaléktól.

Az 1972 óta autonóm tartomány Trentino-Alto Adigéban közel nyolcszázezer lakost vártak az urnákhoz. Trentóban a szavazásra jogosultak több mint 62 százaléka voksolt, az utolsó, 2008-as helyhatósági választásokhoz képest tíz százalékkal kevesebben. Bolzanóban 77,7 százalékos volt a részvételi arány, négy százalékkal alacsonyabb mint öt évvel ezelőtt. Trentino többsége olasz ajkú, Alto Adige lakosságának 26 százaléka olasz anyanyelvű.

Kimaradt?