Letartóztattak 14 szaúdi nőt, mert volánhoz mertek ülni

A Women2Drive elnevezésű kampányban szaúdi  nők ültek a volán mögé, hogy rákényszerítsék az államot a változtatásokra: Szaúd-Arábiában a törvények szerint a nőknek tilos vezetni. Ez a második ilyen kampány 2011 óta. A mostani vége az lett, hogy a konzervatív királyságban 14 nőt lecsuktak vezetésért.

Több városból is voltak lázadók, a fővárosból ugyanúgy, mint Mekkából és a keleti területekről. Az aktivisták több videót is közzétettek a Youtube-on, ahol arcukat eltakarva vezetnek, hogy feloldják az évtizedes tiltást.

A kampány Twitteren is szerveződik, ahol az bebörtönzések ellenére tovább hallatják hangjukat a nők. „Ahogy várható volt, a nők békésen vezettek. A kampányt folytatjuk, hogy normalizáljuk a vezetést az országukban, ahol a törvény eltilt ettől a jogunktól” – írják.

https://www.youtube.com/watch?v=QHzLi9LCX2E&feature=player_detailpage

Bár konkrét, nők vezetését tiltó törvény nincs Szaúd-Arábiában, egyszerűen nem adnak ki jogosítványokat nőknek. Akik mégis vezettek, azokat lecsukták és megbüntették. A nők más öbölbéli országokból szereznek jogosítványt. Egy korábban lecsukott nő szerint aláírattak vele egy papírt, hogy többet nem fog vezetni.

1990-ben 47 nő 15 autóval ment ki az utcákra. Elvesztették állásukat, és lecsukták őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?