Elindult a budapesti szimpátiamenet

Elindult a budapesti Hősök teréről az a szimpátiamenet, amelyet a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Székelyföldért Társaság kezdeményezett a Székelyek nagy menetelésének, a székelyföldi autonómia támogatásának kivívására.

A budapesti demonstrációt annak kapcsán rendezik, hogy vasárnap a háromszéki Bereck és Kökös közötti 55 kilométeren a szervező Székely Nemzeti Tanács szándéka szerint százezres menetoszlop hívja fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére.

Budapesten a tervek szerint a résztvevők a román nagykövetséghez vonulnak, ahol beszédek hangzanak el.

A 11 óra után néhány perccel a Hősök teréről elindult menet elején egy "Területi autonómiát Székelyföldnek" feliratú molinót visznek, amelyet mások mellett Bayer Zsolt újságíró és Csizmadia László, a CÖF egyik alapítója tart kifeszítve.

A menetet, amely a Dózsa György út jobb oldalán indult el a román követség irányába, egy nemzeti színű és székely zászlókkal feldíszített, régi Csepel teherautó vezet fel. A plató oldalán lévő molinón az olvasható: "Magyarok! Veszélyben a székelyek!"

 Amikor a tömeg eleje elérte a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződését, a menet vége akkor hagyta el a Hősök terét. Csizmadia László az MTI érdeklődésére tízezres nagyságrendűre becsülte a résztvevők számát.    Eközben a felvezető autóról folyamatosan népzene szól, az út mellett állók közül pedig többen is tapssal, zászlólengetéssel lelkesítik a felvonulókat.

Kimaradt?