„Súlyosan megrendült” a bizalom Amerikával szemben

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kémkedési, lehallgatási tevékenységével kapcsolatos legutóbbi botrányok után az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcsértekezletén Németország és Franciaország közösen kezdeményezte a titkosszolgálatok közötti együttműködés új alapokra helyezését. Ennek az év végéig kell megtörténnie.

Minderről Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár számolt be Brüsszelben péntek hajnalban külön-külön tartott sajtóértekezletén. A bejelentést megerősítette Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is.

A lehallgatási botrány eredetileg nem szerepelt volna a csütörtök este kezdődött kétnapos csúcs napirendjén, a legutóbbi események azonban felülírták az előzetes programot. A hét elején derült fény ugyanis arra, hogy az NSA mintegy 70 millió francia telefonbeszélgetést hallgatott le. Szerdán pedig az derült ki, hogy az NSA megfigyelhette a német kancellár mobiltelefonját is.

Megrendült a bizalom

Merkel kancellár szerint súlyosan megrendült a bizalom az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett, tömeges, titkos adatgyűjtés miatt, és annak helyreállításához nem elegendőek a szavak, tettekre, radikális változásra van szükség.

Az arra vonatkozó kérdéseket, hogy pontosan melyik telefonján milyen beszélgetéseket hallgathatott le vagy figyelhetett meg az NSA, Angela Merkel annyit felelt, hogy mindig igyekezett szétválasztani a pártja nevében és a kormányfőként folytatott kommunikációt, ezért két telefonja is van, mert mindig is kerülni akarta a látszatát is annak, hogy a pártkommunikációt közpénzből finanszírozná. A kancellári mobil titkosítva van – közölte, valamint azt is tudatta: nincs konkrét bizonyíték a lehallgatásra, mindössze erre utaló nyomok vannak, és az, hogy a másik fél, az Egyesült Államok nem cáfolja az állításokat.

Merkel "csúsztatós" Nokiáját hallgatták le. A német hatóságok feltételezése szerint Angela Merkel megfigyelt telefonjáról hivatalosan csak azt lehet tudni, hogy nem lehallgatásbiztos. Ezt a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) közölte csütörtökön a Süddeutsche Zeitung online kiadásában megjelent beszámoló szerint – írja az MTI. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az online kiadásában arról írt, hogy Merkelnek legalább egy hivatali készüléke van, és a konzervatív CDU elnökeként, illetve magánemberként egy teljesen hétköznapi mobilszolgáltatói előfizetői szerződéssel használ egy elavult, úgynevezett csúsztatós Nokia mobilt is. A sokat telefonáló és még többet sms-ező kancellár „az egyszerű dolgokat kedveli”, a lassúságot pedig egyáltalán nem – mondták a FAZ kormányzati forrásai, hozzátéve, hogy a hivatali mobilok kezelése igen körülményes.

Merkel radikális változást szeretne

A kancellár beszámolt arról, hogy sikerült közös álláspontra jutnia a francia államfővel a kérdésben, tájékoztatták a többi vezetőt a lehetséges lehallgatásokról, és kifejezték aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy ez milyen következményekkel lehet az uniós polgárokra nézve.

„Az Európai Unió és az Egyesült Államok partnerek, de ennek a partnerségnek kölcsönös bizalmon és tiszteleten kell alapulnia” – jelentette ki Merkel, majd aláhúzta: a hírszerzés szükséges a biztonság szavatolásához, de ha egyszer a bizalmatlanság magvát elvetetették, az nem segíti az együttműködést, sőt, éppen ellenkezőleg.

A Barack Obamával szerdán folytatott telefonhívás tartalmát firtató kérdést a kancellár azzal hárította el, hogy a beszélgetés bizalmas volt, az ilyenekről eddig sem nyilatkozott, s ezután sem fog. Angela Merkel az Európai Uniót, Németországot és az Egyesült Államokat igazi szövetségeseknek nevezte, ugyanakkor radikális változást sürgetett.

Hollande a titkosszolgálatokon változtatna

Hollande azt hangsúlyozta, hogy a szövetségesek kikémlelése nem ismétlődhet meg. Megerősítette, hogy Angela Merkel német kancellárral együtt tárgyalásokat kezdenek az Egyesült Államokkal az ügy tisztázására. Angela Merkelnek és Francois Hollande-nak a decemberi EU-csúcson kell előterjesztenie ezzel kapcsolatos jelentését.

Az államfő szerint új alapokra kell helyezni a titkosszolgálatok együttműködését, amihez az év végéig közös kereteket kell biztosítani. „Arra törekszünk, hogy titkosszolgálatok között olyan együttműködést teremtsünk, amely nem csak a múlttal kapcsolatban önt tiszta vizet a pohárba, de a jövőre vonatkozóan is egyértelmű szabályokat biztosít” – jelentette ki az elnök, aki az az NSA kémkedéssel felérő akcióit elfogadhatatlannak nevezte.

Értesülések szerint a csúcson nem merült fel, hogy az Európai Unió megszakítaná a szabadkereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokat Washingtonnal. Enrico Letta olasz miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: az ügy tisztázására van szükség ahhoz, hogy e fontos tárgyalások folytatódhassanak.

„Rutinszerűen” hallgatták le a vezetőket

Harmincöt vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian. A vezető baloldali brit napilap online kiadásának csütörtök éjjel megjelent beszámolója szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA- illetve NSA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és amerikai lapoknak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?