Áder Torontóban: Magyarország számít a világ magyarságára

A magyar szabadság ügye mindennél szorosabb kötelék a nemzethez tartozók között, és az új évezred szabad Magyarországa számít a világmagyarságra - hangoztatta Áder János magyar köztársasági elnök az 1956-os forradalom évfordulóján helyi idő szerda este, a torontói Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Katolikus Templomban elmondott ünnepi beszédében.

Az ünnepségen résztvevő hatszáz ember előtt rámutatott, hogy az 56-os forradalom hősei, tanúi, szabadságharcosai közül sokan éppen Torontóban leltek menedékre. A köztársasági elnök köszönetet mondott a befogadó országoknak, köztük Kanadának is, amely "az új élet reményét és a szabadság földjét jelentette a szabadság nemzetéhez tartozóknak".

Szavai szerint Magyarország ugyanilyen hálával és köszönettel tartozik az 1956-os forradalom hőseinek is, mindazoknak, akik életüket is készek voltak feláldozni azért, hogy nemzetünk ismét szabad lehessen.

"Szabadságszeretetüknek jelentős szerepe van abban, hogy a korábban kettéosztott világ ismét egyesülhetett. Mindabban, hogy a szabadság ügye, a hazánk szabadságához való hűségünk ismét összeköthessen bennünket" - tette hozzá.

"A magyar szabadság ügye mindennél szorosabb kötelék a magyar nemzethez tartozók között, éljünk bár az anyaországban vagy bármely más táján széles e világnak, és ez az, ami mindennél szorosabban összeköti országainkat is" - jelentette ki az államfő, aki az ünnepélyt megelőzően 71 új magyar állampolgár esküjén vett részt.

A szerdai megemlékezéssel együtt eddig immár több mint ezren vették fel a magyar állampolgárságot Kanadában.

"Az új évezred szabad Magyarországa számít önökre. A távolság ma már mind kisebb akadály ebben, mint ahogy ma már nincs akadálya az állampolgárság új vagy ismételt felvételének sem. Magyarország államfőjeként megtisztelő számomra, hogy a mai napon egy olyan ünnep részese lehetek, amelyen sokan önök közül állampolgári esküvel ünneplik a magyar forradalom évfordulóját" - mondta az államfő.

Áder János méltatta a kanadai magyarok ragaszkodását a közös gyökerekhez, nyelvhez és kultúrához. "Az idő az önök hűségét igazolta. Igazuk volt, igazuk lett. És igazuk van abban is, ha továbbra is azt keresik, ami képes egybeforrasztani mindazt, amit a történelem szétválasztott" - hangoztatta Áder János.

Az ünnepségen felolvasták Stephen J. Harper kanadai miniszterelnöknek a kanadai magyarsághoz és Áder Jánoshoz az 1956-os évforduló alkalmából intézett üdvözletét.

Kimaradt?