Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is részt vesz Wilfried Martens temetésén

Szombaton délelőtt állami temetés keretében búcsúztatják Gentben, a Szent Bavo székesegyházban Wilfried Martenst, az Európai Néppárt néhai elnökét. A rendezvényen jelen lesz Fülöp belga király személyes képviselője, számos állam- és kormányfő, az Európai Néppárt tagpártjainak vezetői, az Európai Unió intézményeinek képviselői. Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor szövetségi elnök és Vincze Loránt külügyi titkár róják le kegyeletüket. A ceremóniát követően Wilfried Martenst Sint-Amabdsberg temetőjében, magánszertartás keretében helyezik örök nyugalomra.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint a romániai magyar nemzeti közösség Wilfried Martens személyében egy figyelmes és erős szövetségest veszített.

"Nagyon jó személyes viszonyt ápoltunk. Emlékezetesek maradnak számomra a vele folytatott megbeszélések. Kiváló ismerője volt a közép-, és kelet-európai helyzetnek, a romániai politikai valóságnak. Különös szimpátiával figyelte az RMDSZ érdekképviseleti törekvéseit, az egység megtartására irányuló erőfeszítéseinknek. Többször is hangot adott azon meggyőződésének, hogy a romániai magyarok csupán egységes fellépéssel juthatnak közelebb céljaik eléréséhez. Wilfried Martens bátorította autonómia-törekvéseinket és megosztotta velünk saját tapasztalatait. Egyetemista korában ő állt az élére a flamand nyelvi jogokért folytatott küzdelemnek, majd meghatározó mértékben vett részt a belga föderális állam kialakításának több évtizedes harcában" - mondta Kelemen Hunor.

Wilfried Martens elkötelezett európaiként, a közösségi célokért állhatatosan küzdő politikusként, támogatóként és igaz barátként marad meg az RMDSZ és a romániai magyar nemzeti közösség emlékében - írja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szerkesztőségünkbe eljuttatott búcsúüzenetében.

Wilfried Martens flamand kereszténydemokrata politikus múlt hét csütörtökre virradóra, 77 éves korában hunyt el súlyos betegsége következtében.

Martens néhány nappal korábban Joseph Daul francia politikusra, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjére ruházta át az Európai Néppárt elnöki teendőinek ellátását.

Kapcsolódók

Kimaradt?