Új alapokra helyezné Angela Merkel az Európai Uniót

A Der Spiegel című hírmagazin kormánykörökre hivatkozva azt jelentette, hogy Angela Merkel az egész Európai Unió működését új alapra akarja helyezni, amely felgyorsítaná az integrációs folyamatot – idézte hétfőn az Inforádió müncheni tudósítója a német lapot.merkel

Ennek érdekében a kancellár egy testület létrehozását szorgalmazza, amelynek feladata egy új uniós alkotmánytervezet kidolgozása lenne, mert ezáltal akarják lehetővé tenni az EU bírósága számára a tagállamok költségvetésének ellenőrzését és az előírások megsértőinek tényleges megbüntetését. Nem titok, hogy az euró bevetésekor elfogadott úgynevezett deficiteljárás csak csekély eredménnyel járt.

Az Inforádió tudósítása szerint Berlinben azt remélik, hogy már az Európai Unió decemberre tervezett csúcsértekezletén megalakulhat ez a szerződés-előkészítő testület.

Megfigyelők szerint ha ebben a kérdésben is olyan fokú lesz az egyetértés a kancellár és a francia államfő között, mint jelenleg a görög válság rendezését illetően, méltán lehet remélni az európai egyesülési folyamat Berlin részéről sürgetett felgyorsulását.

Kimaradt?