„Arany felfordulássá” alakult a kínai „aranyhét”

Idén újabb csúcsokat állítottak be a kínai turisták, a korábbi nemzeti ünnephez kapcsolódó aranyhetekhez képest az utakon tízmilliókkal voltak többen, a turizmusból származó bevétel százmillió jüanos nagyságrenddel ugrott meg. Sok helyütt azonban nem bírtak a tömeggel - derült ki keddi sajtójelentésekből.

A hétfővel véget ért egyhetes munkaszünet kezdeti statisztikái mellett a beszámolók továbbra is felemlegetik azokat a tumultuózus jeleneteket, amelyek miatt helyenként káosz uralta a látványosságok környékét, és amelyek miatt ismét sokan felvetik, lehet, hogy nem jó ötlet e helyszínekre hét napra "ráengedni" a tömegeket.

A kínai online közösség az "aranyhét" szót az azonos hangzású "arany felfordulás" fogalmával helyettesítette be, s amatőr fotók sokaságával illusztrálta, milyen az, amikor végeláthatatlan embertömegek várnak a sorukra, vagy éppen mozgásban vannak akár a főváros központjában, a Tienanmen téren, akár a szomszédságában lévő Tiltott Városban, vagy a Nyári Palotában, ahol például öt nap alatt 540 ezer ember fordult meg.

Vidéken sem volt jobb a helyzet, a turisztikai célpontok nagy része fogadóképességét messze túlhaladó nyomásnak volt kitéve. A gyorsvasúttal Pekingből alig több mint fél óra alatt elérhető Tiencsinben például az ünnep első napján 804 ezer ember kereste fel a parkokat és egyéb látványosságokat. A beszámolók szerint e helyzetben senki nem járt jól, sem a szolgáltató, sem a látogatók.

Szecsuan országos hírű nemzeti parkjában a második napon 40 ezer turista szeretett volna sétálni, de csak lökdösődés lett a vége, több ezer ember hosszú órákon át volt kénytelen várakozni, majd kilométereket a sötétben gyalogolva megtenni, hogy közlekedési eszközre szállhasson.

A hangcsoui Nyugati-tó, illetve környezete történelemében először volt kitéve egyetlen napon egymillió ember "megszállásának". Sanghaj híres sétáló utcáján és a folyópart menti Bund sétányon az elmúlt napokban szintén többmilliós tömeg hömpölygött. A kínai Nagy Fal - a róla közölt fotók tanúsága szerint - ugyancsak "megtelt".

A kialakult helyzet nyomán a hatóságok igyekeztek elsősorban technikai, biztonsági útmutatást adni, miközben bebizonyosodott a helyzet tarthatatlansága. A szakemberek a belátható tendenciával, a mind több utazni vágyó kínai aktivitásával, az autótulajdonosok gyors növekedésével számolva változtatásokat látnak szükségesnek, amelyek közül az egyik - általuk említett - lehetőség a fizetett szabadságok új rendjének a bevezetése lenne.

Kimaradt?