Nem zavarja Koszovót a szerbiai politikusok jelenléte kampány alatt

Szerbia és Koszovó megállapodott hétfő éjjel Brüsszelben, hogy belgrádi politikusok is részt vehetnek a november 3-ai koszovói önkormányzati választások kampányában.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök múlt héten azzal fenyegetőzött: kivonul a tárgyalásokról, mert a koszovói hatóságok közölték, hogy a kampányidőszakban nem engedik őt a volt szerb tartományba látogatni. Dacic egy olyan városba akart utazni, ahol főleg szerbek laknak, és arra akarta buzdítani őket, hogy szavazzanak.

„A hitelességemet kérdőjelezték meg azzal, hogy nem látogathattam Koszovóba. Egyértelmű volt mindenki számára, hogy ez tarthatatlan" – mondta Dacic kedd hajnalban Brüsszelben újságíróknak, amikor bejelentette, hogy rendezték a kérdést Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel.

„Koszovó mindenféle megkülönböztetés nélkül tiszteletben tartja a területére való beutazás szabadságáról kötött megállapodást" – mondta a tárgyalás után Thaci a KTV koszovói állami tévé szerint.

A kormányfők megállapodtak abban is, hogy a koszovói fegyveres konfliktus elől otthonukból elmenekülők regisztráltathatják magukat az önkormányzati választásokra.

Koszovó 2008-ban nyilvánította ki egyoldalúan elszakadását Szerbiától, Belgrád viszont azóta sem hajlandó elismerni a korábbi szerb tartomány függetlenségét. A főleg szerbek lakta északi részen az önkormányzati választások kimenetele elősegítheti a szerb települések közösségének megalakítását, ami a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli megállapodás egyik feltétele is.

Kimaradt?