Izrael elnöke megvédi a körülmetélést

Levelet írt Joachim Gauck német államfőnek Simon Peresz izraeli elnök, amelyben védelmébe vette a Németországban heves vitát kiváltó körülmetélést.

„A körülmetélés a zsidó önazonosság középpontjában lévő évezredes rituálé, amely azóta határozza meg a zsidó népet”, hogy megszületett Ábrahám és az Úr között a szövetség – írta Peresz a levélben, amelynek egyes részleteit hivatala tette közzé.circumcision

A fityma egészségtelen lehet. Amerikában csökken a körülmetélés népszerűsége, ezért kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy az adataik szerint a nem körülmetélt férfiaknál gyakoribb többek között a HIV- és a HPV-fertőzés, illetve a herpesz, és ezek kezelése hosszú távon sokkal többe kerül az egészségbiztosítóknak, mintha kifizetnék a gyerekkori körülmetélést. Júniusban Zimbabwéban több mint 40 képviselő metéltette magát körül az AIDS megelőzéséért folytatott harc jegyében.

persA vallási indíttatású körülmetélés heves vita tárgya Németországban azóta, hogy egy kölni bíróság június végén testi sértésnek minősítette a zsidó és a muzulmán vallásúak körében gyakorolt szokást, arra hivatkozva, hogy az egyén önrendelkezési joga előbbre való a vallásszabadságnál.

„Az izraeli elnök kedvezőnek tartja a német vezetők és a parlament reagálását, amely megnyitja az utat a kérdés törvényi rendezése előtt” – közölte Simon Peresz, utalva arra, hogy a Bundestag júliusban nagy többséggel elfogadott határozatban foglalt állást amellett, hogy meg kell teremteni a fiúgyerekek vallási indíttatású körülmetélésének jogi lehetőségét.

Németországban 4 millió muzulmán és több mint 200 ezer zsidó él.

Kimaradt?