Három éve történt a vörösiszap-ömlés Kolontáron

2010. október 4-én Ajka közelében, Kolontár községnél átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára X-es zagytározójának gátja, és a kizúduló több mint egymillió köbméternyi vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit.

A vörösiszap-katasztrófa harmadik évfordulója alkalmából, az érintett települések csendes megemlékezést, fáklyás felvonulást tartanak. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, több mint kétszázan megsérültek.


Kolontáron ma csendes megemlékezést rendeznek: szentmisét tartanak, majd a polgármester mond beszédet, amelyet fáklyás felvonulás követ. Devecserben nyolctól délután öt óráig be lehet járni azokat az intézményeket, épületeket, amelyeket a katasztrófa után hoztak létre vagy újítottak fel. A Rotary-házban és a katolikus templomban Makovecz Imre építész grafikáiból nyílik időszaki kiállítás (az ő tervei alapján építették meg Kolontáron és Devecserben a vörösiszap-károsultak új házait), a várkerti sportpályán pedig a tankerület diákjai versengenek.

A Makovecz parkban beszédek hangzanak el, az Újjászületés kápolnájánál pedig ökumenikus istentisztelet lesz. Este fáklyás felvonulás indul a Makovecz parkból az emlékparkba, az emlékezés napjának programja vízi fényjátékkal zárul. Somlóvásárhelyen nem tartanak külön megemlékezést, az ott lakók a devecseri programokhoz csatlakoznak.

Kimaradt?