Hollande nyilatkozatára várnak a cigánytelepek ügyében

Állásfoglalásra szólította fel Francois Hollande francia államfőt hétfőn több segélyszervezet és a sajtó az illegális cigánytelepek felszámolása kapcsán a kormánytagokat is megosztó, csaknem egy hete tartó közéleti vitában.

„A belügyminiszternek a közelmúltban a romák kapcsán elhangzott nyilatkozatai tarthatatlanok" - írták közös levelükben a Katolikus segélyszervezet, a külföldiek védelmével foglalkozó Cimade, a CCFD-Terre Solidaire elnevezésű segélyszervezet, az Emmaus, a társadalmi beilleszkedést segítő egyesületek nemzeti szövetsége, valamint a Világ orvosai, a Romeurope és az ATD Quart-Monde nevű szervezet vezetői. „Nemcsak hogy nagyon várt az ön nyilvános megszólalása, hanem most már elengedhetetlen" - tették hozzá.

Manuel Valls belügyminiszter a múlt héten többször is kijelentette, hogy a kelet-európai romák többsége szerinte nem akar beilleszkedni a francia társadalomba. „Ábrándokat kerget az, aki azt hiszi, hogy a roma népesség problémáját meg lehet oldani kizárólag az integráción keresztül” - mondta Valls a France Inter közrádiónak, hozzátéve: nincs más lehetőség, mint a sátortáborok felszámolása, és a bevándorló romák hazatoloncolása Romániába és Bulgáriába.

A kijelentés nagy megrökönyödést váltott ki a baloldali táborban, még a kormánytagok részéről is. A koalícióban szerepet vállaló Zöldek részéről Cécile Duflot lakásügyi miniszter különösen élesen támadta kollégáját, aki szerinte megtagadta „a köztársasági paktum elveit", s ezért Francois Hollande államfőtől kérte Valls rendreutasítását.

A kormány legnépszerűbb tagjának számító belügyminiszter a hétvégén „elviselhetetlennek" nevezte kollégájának bírálatát. Egy friss felmérés szerint egyébként a franciák 93 százaléka egyetért azzal, hogy a romák nem tudnak beilleszkedni a francia társadalomba, s csak 5 százalék gondolja azt, hogy jól beilleszkednek. A megkérdezettek 77 százaléka pedig úgy véli, hogy Vallsnak igaza van, amikor ezt kimondja.

Az újságírók napok óta kérik az államfőtől, hogy kommentálja a kormány tagjai közötti vitát, de ezt Hollande eddig visszautasította. „Hamarosan" - hétfőn is csak ennyit mondott, amikor ismét szembesítették egy sajtótájékoztatón a kérdéssel. A vezető lapok szerkesztőségi írásaikban ismételten arra hívták fel a figyelmet, hogy Hollande nem képes tekintéllyel bíró államfőként viselkedni, és megfelelő időzítéssel megszólalni. A balliberális Le Monde szerint kommunikációs hibáival az elnök elrontotta a nyári szünet utáni belépőjét.

Hallgatásáért az ellenzék is bírálta a köztársasági elnököt. „Ez nem mehet így tovább. A miniszterek egy része polémiát kezdeményez a többi miniszter ellen, olyan súlyos váddal, mint a köztársasági paktum elveinek megtagadása" - mondta Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke. Szerinte az államfő és a miniszterelnök felelőssége, hogy a kormány ismét egybehangzóan szólaljon meg.

A múlt héten Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának főtitkára már „ünnepélyesen felkérte Francois Hollande-ot, hogy azonnal döntse el a két miniszter között folyó vitát és tegye egyértelművé (a kérdésben) a politikai irányvonalat".

 

Kimaradt?