Francois Hollande: Bassár el-Aszadnak mennie kell

Távoznia kell Bassár el-Aszad elnöknek, mert veszélybe sodorja Szíria lakosságát - jelentette ki Francois Hollande francia elnök csütörtökön Berlinben az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélését megelőző sajtónyilatkozatában.hollande merkel

A francia államfő hangsúlyozta: meg kell kezdeni a felkészülést az Aszad-rezsim bukását követő átmeneti időszakra. Franciaország ezért, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) soros elnökeként, a testület összehívását kezdeményezi augusztus végére.

Angela Merkel hozzátette: Németország Franciaországgal együtt arra törekszik, hogy az ENSZ BT határozatban foglaljon állást a szíriai helyzettel kapcsolatban. Az elnök ezzel arra utalt, hogy Oroszország és Kína a vétójogával élve több alkalommal is megakadályozta, hogy szigorúbb fellépést sürgető - szankciókat is magában foglaló - határozatot fogadjanak el az ENSZ-ben Szíriával szemben.

Az ENSZ és az Európai Unió adatai szerint 2,5 millió szíriai lakos szorul humanitárius segítségre. Az ENSZ BT soros elnöki tisztségét augusztusban betöltő Franciaország már a hónap elején jelezte, hogy rendkívüli ülés összehívására van szükség a szíriai, valamint a szomszédos országokban előállt humanitárius helyzet miatt.

Kimaradt?