Fidesz-kongresszus: újraválasztották elnöknek Orbán Viktort

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort a párt XXV. kongresszusán, Budapesten szombaton. A miniszterelnök az 1241 érvényes szavazatból 1240-et kapott.

A küldöttek a Millenáris Parkban megválasztották a Fidesz négy alelnökét is: újra bizalmat szavaztak Kósa Lajosnak (1236 szavazat), Pelczné Gáll Ildikónak (1160 szavazat) és Pokorni Zoltánnak (1082 szavazat), a leköszönő Varga Mihály helyett pedig Lázár Jánost (1005 szavazat) választották alelnökké.

Magyarország működik, erősebb, mint volt, és jobban teljesít, mint korábban - mondta Orbán Viktor újraválasztott pártelnök. Beszéde elején úgy fogalmazott, hogy 2010-ben, amikor elvállalta a miniszterelnökséget, nem tolongtak a jelentkezők: egyikük már "a ciklus közben nyúlcipőt kötött", és lasszóval kellett keresni bátor utódját. A "casting" győztese gyorsan az emberek "nyakába sózott" egy megszorító csomagot, végül ő is angolosan távozott. Szavai szerint a baloldali kapitányok itt hagyták Magyarországot, a zátonyra futtatott hajót, és egy luxusjachtról nézték annak süllyedését.

Mostanra azonban megint vonzó a kormánykerék, mert a hajó újra működik - mondta a kormányfő. Szerinte az újabb rezsicsökkentéssel a kormány végképp kihúzta a gyufát, ezért mindenki fel fog vonulni Magyarországgal szemben, bankárok, multinacionális cégek, brüsszeli bürokraták és az ő "hazai apródjaik".

Bármire készek, hogy visszacsinálják a rezsicsökkentést, visszaszerezzék az eddig elveszített pénzt, és megakadályozzák a program folytatását; "ez itt már a nehézfiúk klubja" – jelentette ki. A miniszterelnök szerint az ellenzék a jövő évi parlamenti választást arra akarja majd felhasználni, hogy eltörölje a bankadót, a különadókat, a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, és újra szabad kezet adjon a bankoknak, a spekulánsoknak és a multiknak.

Orbán a jövő évi választás előtti munka elvégzésére buzdította a Fidesz XXV. kongresszusának résztvevőit. Minden voksra szükség van, és az összes begyűjthető szavazatot be is kell gyűjteni - mondta a a kormányfő, felhívva a résztvevők figyelmét, hogy ehhez mindenkinek minden munkát el kell végeznie a maga területén, nem lehet kiengedni, nem lehet lazítani, lustálkodni.

 "Győzni fogunk, de csak úgy (...), ha fel tudunk nőni a feladathoz" - hangsúlyozta. Szavait azzal zárta, hogy Magyarországnak már csak egy csatát, a gazdasági függetlenség csatáját kell megnyernie. "Aki nem végzi el tisztességesen a munkát, nem ad bele mindent, és nem teszi meg azt, amit a helyzet megkövetel, az jön nekem 25 évvel" - mondta Orbán Viktor a politikában eltöltött éveire utalva.

Kimaradt?