Elfogatóparancsot adtak ki Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen

Elrendelte a Mol elnök-vezérigazgatójának letartóztatását a zágrábi bíróság. Hernádi Zsoltot azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában. A letartóztatási parancsot szökés veszélye miatt adták ki.

 

A hírt a horvát bíróság megerősítette, a honlapján olvasható közlemény szerint a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés ellenes hivatalának kérésére vizsgálati fogságot rendeltek el a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. A hírre a Mol részvényei a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) zuhanásnak indultak: délután egy órára két százalékos mínuszt értek el, de egy órán belül 1 százalékos veszteségre korrigált az árfolyam.

Mint ismert a horvát ügyészséghez tartozó korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal szeptember 25-re kihallgatásra idézte Hernádi Zsoltot. A horvát televízió honlapján olvasható hír szerint az ügyészség szökés veszélye miatt rendelte el a letartóztatást. Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában. A vesztegetés miatt a volt miniszterelnök már 10 éves börtönbüntetését tölti. A horvát televízió híre kitér arra, hogy a magyar hatóság visszautasította a horvát kérést, hogy kihallgassa a Mol elnök-vezérigazgatóját a vesztegetési ügyben.

A horvát televízió honlapján olvasható hír szerint az ügyészség szökés veszélye miatt rendelte el a letartóztatást. A horvát letartóztatási parancs alapot ad európai letartóztatási parancs kiírására, azt követően pedig a nemzetközi elfogatóparancs kiadására, amely az EU területén kívül is érvényes lesz – írja a portál.

Hasonló ügyre ugyanakkor már volt példa korábban. Petter Nylandert, az Unibet Group online szerencsejátékkal foglalkozó cég ügyvezetőjét 2007-ben tartóztatták le Hollandiában, egy Franciaországban kiadott európai elfogatóparancs alapján. A cégvezetőt akkor tartóztatták le, amikor fel akart szállni egy Hollandiából az Egyesült Királyságba tartó gépre.

Ha az európai elfogatóparancs életbe lép, akkor Hernádi Zsoltot 90 napon belül ki kell adniuk a magyar hatóságoknak. A magyar rendőrségnek azonban egyelőre nincs dolga a Mol-vezér ügyében ugyanis még nincs európai elfogatóparancs, és nem érkezett ilyen kérés sem a magyar hatóságokhoz - mondta a hvg.hu-nak Lattmann Tamás, a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok intézetének adjunktusa. A nemzetközi jogász szerint az ugyanakkor szembetűnő, hogy a horvát bíróság nem európai elfogatóparancsot adott ki, ami arra utal, hogy a horvátok még kivárnak, és inkább belpolitikai szinten tartják az ügyet. Így a Mol-vezérnek egyelőre csak Horvátországba nem tanácsos elutaznia. 

A Mol-vezérnek egyelőre az lehet a mentsvára, hogy Horvátország az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározatot szabálytalanul ültette át a saját jogrendszerébe, és csak a 2002 után elkövetett bűnökre tartja alkalmazhatónak (mellyel feltehetően saját háborús bűnökkel gyanúsítható polgárait védi déli szomszédunk). Emiatt az Európai Bizottság már szankciókat, például uniós támogatások felfüggesztését is kilátásba helyezte, ezért Horvátország éppen szerdán (Hernádi elmaradt kihallgatása napján) tett újabb ígéretet a szabály gyors korrekciójára.

Kimaradt?