A francia ombudsman ellenzi a cigánytelepek felszámolását

Az ombudsman intézményhez hasonló, Franciaországban jogvédőnek nevezett független közigazgatási hatóság vezetője is kifogásolta pénteken a francia kormánynak az illegális cigánytelepekkel kapcsolatos eljárását.

„A felszámolások sok esetben előzetes bírói határozat nélkül történnek, s a döntés és a felszámolás közötti, kötelező három hónapos időtartamot sem tartják tiszteletben" - mondta Dominique Baudis, a jogvédő intézmény vezetője a nemzetgyűlésben a romák helyzetéről rendezett konferencia megnyitó beszédében. Véleménye szerint a három hónapra a romák szociális helyzetének felméréséhez és elhelyezéséhez van szükség.

Az Európai Bizottság szerdán arra emlékeztette Párizst, hogy a kelet-európai romák európai állampolgárok, akik szabadok közlekedhetnek valamennyi uniós tagállamban, így Franciaországban is, amely aláírta az európai állampolgárok szabad áramlásáról szóló szabályokat. Viviane Reding uniós alapjogi biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a romák csak bírói döntés alapján utasíthatók ki, ha valami olyat tettek, amely az adott állam törvényeibe ütközik.

A francia jogvédő intézmény vezetője kiemelte, hogy a kormányzat egy 2012 augusztusban kiadott körlevélben fogalmazta meg a cigánytelepek felszámolásának szabályait, amelyeket újabban nem tart be. 

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök csütörtökön a 2012-es körlevelet példaként említette a "kormány politikájára" a cigánytelepek kapcsán.

Az ügy napok óta vezető téma a francia médiában, miután Manuel Valls belügyminiszter többször is megismételte, hogy szerinte a romáknak haza kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, miután "az életmódjuk nagyon különbözik a miénktől". A kijelentés nagy megrökönyödést váltott ki a baloldali táborban, még a kormánytagok részéről is. A koalícióban szerepet vállaló Zöldek részéről Cécile Duflot, lakhatás-ügyi miniszter különösen élesen támadta kollegáját. 

A jogvédő intézmény vezetője elítélte "az irracionális vitákat, magatartásokat és állásfoglalásokat". Ugyanakkor hozzátette, hogy "nem lehet nemzeti problémává szűkíteni azt, ami kihívás elé állítja az egész kontinenst". Dominique Baudis ezért azt kérte Viviane Redingtől, hogy a diszkrimináció elleni harc valamennyi európai illetékesét hívja össze egy közös stratégia kidolgozására.

Az illegális cigánytelepek felszámolása az elmúlt hetekben fokozódott a francia nagyvárosokban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben és Párizs északi elővárosaiban, mivel 2014. január 1-jén a román és bolgár állampolgárok számára minden munkajogi korlátozás megszűnik Franciaországban. Az itt tartózkodó román és bolgár romák száma egyébként évek óta nem változik, 15-20 ezer között mozog, a többségük több mint öt éve él a mintegy 400 illegális telepen, s a kiutasítás után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza. Az illegális cigánytelepek helyzete a választások közeledtével rendszeresen kampánytémává válik. Negyven százalékuk a párizsi körgyűrű körül található, mintegy 7 ezren laknak az autópályák mentén összeeszkábált viskókban. A hivatalos adatok szerint a tavaly kiutasított 37 ezer külföldi állampolgár közül 13 ezer volt román és bolgár.

Kapcsolódók

Kimaradt?