Magyarország megújítaná afrikai kapcsolatait

Meg szeretné újítani kapcsolatait Magyarország az egész afrikai kontinenssel - jelentette ki helyi idő szerint csütörtökön az MTI-nek Martonyi János külügyminiszter, miután a New York-i ENSZ-közgyűlés alkalmából megbeszélést folytatott a nigériai diplomácia vezetőjével.

Martonyi János elmondta: Henry Odein Ajumogobia nigériai külügyminiszter nagy örömmel vette tudomásul, hogy Magyarország újra megnyitja abujai nagykövetségét, és kinyilvánította kormányának elkötelezettségét a gazdasági-kereskedelmi és az oktatási-kulturális kapcsolatok erősítése iránt.

„Majdnem 600 nigériai diák tanul Magyarországon és szeretnénk, ha a számuk tovább növekedne. A nagykövetség újbóli megnyitásának is az volt egyik szempontja, hogy megkönnyítsük a diákok számára a vízumkiadást, persze emellett a nagykövetségnek alapvető feladata lesz a gazdasági kapcsolatok fellendítése is" - fogalmazott a külügyminiszter.

„Nigéria a világ egyik legfontosabb országa és a jövőben még fontosabbá válik, az abujai újranyitás részünkről ugyanakkor egy tágabb politika része, egy szimbolikus politikai üzenet nemcsak Nigéria, hanem az egész afrikai kontinens számára is. Új Afrika-politikánk van" - mondta a magyar diplomácia vezetője.

Martonyi János a nap folyamán megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával is, akinek köszönetét fejezte ki a miniszter által tárgyilagosnak és tisztességesnek értékelt személyes szerepéért, azért, hogy az európai intézményekkel folytatott vitában segített tisztázni a félreértéseket és megtalálni a megoldásokat.

„Alapjában véve a hazai közvélemény mindig az Európai Bizottságra koncentrált, holott nagyon fontos szerepet játszott a félreértések rendezésében az Európa Tanács is. Jeleztem, hogy az ötödik alkotmánymódosítással lényegében minden kifogásolt témában megoldás született, a magunk részéről lezártnak tekintjük ezt a folyamatot" - jelentette ki a külügyminiszter.

„Úgy érezzük - túllépve a magyar ügyeken - hogy az emberi jogok kérdésében az Európa Tanácsnak a jövőben is nagyon fontos szerepe, hatásköre van és lesz. Az ET egy olyan intézmény, amelynek lehetőleg nem politikai alapon kell a döntéseit meghoznia, hanem szakmai, jogi szempontok alapján. Mi ezt a szempontot szeretnénk a jövőben is az Európa Tanács tevékenységében erősíteni" - fogalmazott Martonyi János.

 

Kimaradt?