Szlovákiában négyszer több roma él, mint ahányan annak vallják magukat

Több mint 400 ezer roma él Szlovákiában egy friss felmérés adatai szerint, ez a szám négyszerese annak, mint ahányan roma nemzetiségűnek vallották magukat a legutóbbi népszámláláson.

Az ENSZ fejlesztési programja (UNDP) és a szlovák szociális ügyi tárca számára készített, a Roma Közösségek Atlasza 2013 nevet viselő felmérést a szlovák belügyminisztérium honlapján hozták nyilvánosságra. Eszerint jelenleg 402 ezer főt számlál a roma közösség Szlovákiában.

A legutóbbi, 2012-es népszámlálás során mintegy 100 ezren vallották magukat roma nemzetiségűnek. Ez alapján az az adat alapján a mintegy 5,4 millió lakosú Szlovákiában 2 százalék körüli a roma lakosság aránya. A friss felmérés szerint azonban ez az arány a valóságban 7,5 százalékot tesz ki.

Roma Közösségek Atlasza néven először 2004-ben készült felmérés a Szlovákiában élő romák számáról és életkörülményeiről. Az akkori adatok szerint 330 ezer roma élt az országban.

A felmérés készítői szerint azonban a két felmérés számai közötti különbség nem azt jelenti, hogy kilenc év alatt 70 ezerrel növekedett a romák száma, hanem arról van szó, hogy a mostani esetben a korábbinál pontosabb módszereket használtak.

Az idei felmérés szerint a szlovákiai cigányság valamivel több mint fele etnikailag elkülönült közösségekben él. Közülük mintegy százezren a községek szélén általuk kialakított telepeken élnek, csaknem hetvenezren pedig a községek határain kívül lévő, teljesen elkülönült telepeken, ez utóbbiakból több százat tartanak nyilván.

Kimaradt?