Putyinnak nincs ideje újranősülni

Az orosz államfőnek nincs ideje a magánéletre, amelybe azonban nem kell beavatkozni - fejtette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az Izvesztyija című napilap honlapján szerdán közölt interjúban.

A Kreml képviselője azt hangoztatta: elsősorban arra kell figyelmet fordítani, hogy Vlagyimir Putyin elnökként milyen, és az, hogy van-e felesége, vagy nincs, maradjon az ő ügye. Hozzátette, hogy az államfő "nem köteles a magánéletéről beszámolni bárkinek is", és nem is érti, honnan lenne a magánéletre ideje, hiszen annyit dolgozik. 

Dmitrij Peszkov légből kapottaknak nevezte azokat híreszteléseket, miszerint az orosz államfő a múlt szombaton titokban megházasodott volna a Moszkvától mintegy 300 kilométerre észak-keletre található Valdaj-tónál lévő Iverszkij kolostorban. A szóvivő szerint ezeket cáfolni sem érdemes, ráadásul az elnök a múlt hétvégén Szocsiban tartózkodott.

A hírt egy Kaloj Ahilgov nevű ingusföldi blogger terjesztette el, aki arról számolt be, hogy a kolostort lezárta az elnöki biztonsági szolgálat.

Az orosz elnök és felesége június 6-án jelentették be váratlanul, hogy elválnak. Ljudmila Putyina elmondta, hogy férjét teljesen lekötik az államügyek. Az interneten ugyanakkor ismét elterjedt, mint arról évek óta találgatnak a sajtóban is, hogy az államfő Alina Kabajeva olimpiai bajnok tornásznő miatt döntött így. Arról nem érkezett hír, hogy az elnök válását kimondták volna. 

 Vlagyimir Putyin a Valdaj Klub éves ülésén kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy 2018-ban negyedszerre is elinduljon az elnökválasztáson. Az orosz elnök szóvivője úgy magyarázta, hogy "bármely politikus, akinek ezt a kérdést felteszik, ilyen általános választ ad". Ezt azonban a szóvivő nem tartja a választóknak szánt nyilatkozatnak, vagy döntésnek. "A választásokig még rengeteg idő van, tele munkával"- fejtette ki Peszkov.

Az Izvesztyija munkatársa szerint az orosz államfő tevékenysége olyan lendületet vett, mint amilyet még a tavaly márciusi elnökválasztás előtt sem érzékeltek Oroszországban, mintha Vlagyimir Putyin abba sem hagyta volna a választási kampányt. Dmitrij Peszkov erre az államfő szavait idézte, aki azt mondta, hogy "nem ér egy fillért sem az a hatalom, amely a választások előtt tesz úgy, mintha dolgozna, az ilyen hatalom mindig hiteltelen lesz". Ez Putyin munkastílusa.

Az orosz államfő esetleges Nobel-díjra való felterjesztésével kapcsolatban Peszkov kifejtette: Vlagyimir Putyin nem azért dolgozik, hogy kitüntetéseket kapjon, hanem hogy munkája eredményeivel elégedett lehessen.

 

Kimaradt?