banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Répás: éreztetni kell a diaszpórával, hogy része a nemzetnek

Répás Zsuzsanna magyar nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint Magyarország régi adóssága, hogy foglalkozzon a diaszpórával és éreztesse vele, hogy része a magyar nemzetnek.

Az államtitkár az Állami és civil kapcsolattartás a diaszpórával című nemzetközi konferencián elmondta, az országok egyre inkább keresik a kapcsolatot külföldön élő állampolgáraikkal és leszármazottaikkal, egyre inkább felismerik a diaszpóra jelentőségét és az államok közötti kapcsolatépítésben betöltött szerepét. Hangsúlyozta, a magyar kormány egyaránt figyelmet szentel a Kárpát-medencében élő magyarokra és a diaszpórára, például a Kanadában, az Egyesült Államokban és a Nyugat-Európában élő közösségekre. Az ő problémáikat másként kell kezelni, mint a szomszédos országokban élőkét - vélekedett.

Répás Zsuzsanna elmondta, a kormány célja, hogy erősítse a bizalmat Magyarország és a diaszpóra között, mert az ország régi adóssága, hogy foglalkozzon a diaszpórával. Most végre megfelelő figyelmet kap a diaszpóra, a kormány igyekszik segíteni nemzeti identitásuk, kulturális örökségük megőrzését - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy ebben fontos lépés volt az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése, hiszen így a diaszpóra tagjai magyar állampolgárságért folyamodhatnak bárhol a világon, és egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel.

Szerinte ma a gazdasági migráció jelent nagy kihívást, így fontos, hogy az országot elhagyók csatlakozzanak a diaszpóra szervezeteihez vagy új szervezeteket hozzanak létre.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy létrehozták a Magyar Diaszpóra Tanácsot, amelynek segítségével együttműködhetnek a világ minden részén lévő magyar szervezetekkel. A tanács következő ülésére remélhetőleg novemberben kerül sor - tette hozzá.

Alexandru Victor Micula budapesti román nagykövet előadásában arról beszélt, hogy a kisebbségeknek fontos szerepük van Európában, hiszen míg igyekeznek megőrizni az identitásukat, hozzájárulhatnak azon ország érdekeinek érvényesítéséhez is, amelyben élnek. Romániának az a feladata, hogy védje a külföldön élő románok érdekeit, de emellett felelősséget visel a határain belül élő kisebbségért is - hangoztatta. A diplomata azt mondta, országa kisebbségpolitikája értelmében a Romániában élő közösségek a nemzetközi előírásoknak megfelelően gyakorolhatják jogaikat, megőrizhetik kulturális, nemzeti és vallási identitásukat.

Romániának ugyanakkor fontos célja, hogy fenntartsa és erősítse a román identitást is a diaszpórájával ápolt a kapcsolatok révén - mondta.

Kimaradt?