Végkimerülésig szónokolna egy szenátor az Obamacare ellen

Maratoni szónoklatot kezdett az amerikai kongresszus felsőházában egy konzervatív szenátor abban a reményben, hogy parttalan beszédével megfosztja a pénzügyi támogatástól Barack Obama elnök szövetségi egészségügyi törvényét.

Ted Cruz texasi szenátor az emelvényhez lépve fogadkozott, hogy addig fog beszélni, "amíg le nem esik a lábáról". A jóformán üres szenátusi terem előtt bírálta az Obamacare néven emlegetett egészségügyi programot, a róla szóló "szánalmas" törvényt, de hosszas beszédéből nem hagyta ki kubai születésű szakács-édesapja palacsintáját sem, és büszkélkedve beszélt arról, hogy nem népszerű a republikánusok körében.

Az első szenátusi mandátumát töltő politikus - aki indulni kíván a 2016-os elnökválasztáson, és ebben élvezi a konzervatív Tea Party mozgalom támogatását - ötórás szónoklat után sem mutatta a fáradtság jeleit. Céljai valóra váltását illetően azonban nagyok a kétségek, tekintettel arra, hogy a konzervatívoknak nincs elegendő szavazatuk ahhoz, hogy megbuktassák a szenátusban az egészségügyi reformot, ráadásul Cruz magánakciója sem élvez egyöntetű támogatást köreikben.

Az ügy háttere, hogy az Egyesült Államokban szeptember 30-án kimerül a szövetségi állam finanszírozásának kerete, és a kormány elvileg fizetésképtelenné válhat. A képviselőház múlt pénteken fogadta el a kormánykiadások finanszírozásának folytatását október 1-jétől december 15-ig lehetővé tévő törvényjavaslatot, amely azonban elvonná a pénzügyi támogatást Obama elnök szövetségi egészségügyi törvényétől. A törvényjavaslat konfrontációs pályára helyezte a republikánus többségű képviselőházat és a demokraták ellenőrzése alatt álló szenátust, amely valószínűleg törli majd az Obamacare program finanszírozását elvonó tételt a tervezetből, és úgy küldi vissza a képviselőháznak felülvizsgálatra. A szavazás szerdán lesz a szenátusban, és a házszabály szerint Ted Cruz szónoklatával nem akadályozhatja a voksolást, mert már azelőtt napirendre tűzték, hogy elkezdett beszélni.

A kormányzati kiadások finanszírozását biztosító törvényt szeptember 30-áig kell elfogadni az államcsőd elkerülése érdekében. Jack Lew pénzügyminiszter szerint az állami kiadások október közepén érhetik el a törvényes 16,7 milliárd dolláros "adósságplafont", vagyis azt a limitet, amelynek megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait.

Mivel az Egyesült Államoknak nincs elfogadott költségvetése az október 1-jén kezdődő pénzügyi évre, a képviselőház által megszavazott, december 15-éig tartó pénzügyi terv biztosítaná a szövetségi kormány folyó kiadásainak fedezését, kivéve az Obamacare egészségügyi reformét. Ugyanakkor minimális esély sincs arra, hogy a szenátus is elfogadja a tervet. A szövetségi kormányzat lebénulásával fenyeget, ha a feleknek szeptember 30-áig nem sikerül megállapodni egy áthidaló megoldásban.

Kimaradt?