„Helytelennek és elítélendőnek” nevezte Róháni a holokausztot

Haszan Róháni iráni elnök elismerte szerdán, hogy a holokauszt "történelmi tény", a nácik elítélendő bűnténye volt a zsidók ellen. Emellett kijelentette, hogy a nukleáris és más tömegpusztító fegyvereknek nincs helyük Irán biztonsági és védelmi doktrínájában.

"Általánosságban elmondhatom, hogy a történelem során bármely emberiesség elleni bűntett, beleértve a nácik által elkövetett bűncselekményeket a zsidók ellen, helytelen és elítélendő" - mondta az iráni államfő a CNN-nek nyilatkozva. Hozzátette, hogy a holokauszt méreteit a történészeknek kell megítélni. Az iráni elnök jelenleg New Yorkban tartózkodik, és a CNN által szerdán közölt interjú előtt felszólalt az ENSZ Közgyűlésében.

A mérsékeltnek tartott Haszan Róháni szavai jelentős változást jeleznek elődje, Mahmúd Ahmadinezsád holokauszttal kapcsolatos nézeteihez képest. Ahmadinezsád számos alkalommal vitatta a holokauszt megtörténtét, illetve méreteit, és "rákos fekélyként" beszélt Izraelről, valamint követelte, hogy a zsidó államot "radírozzák le" a térképről.

Amikor Róháni helyi idő szerint kedden felszólalt az ENSZ Közgyűlésének 68. ülésszakán, az izraeli küldöttség kivonult az ülésteremből, akárcsak a korábbi években, amikor a mikrofonhoz lépett Ahmadinezsád. Rónáhi felszólalása azonban merőben különbözött Ahmadinezsád kirohanásszerű szónoklataitól, elemzők szerint beszéde hangnemben és tartalmilag egyaránt mérsékeltebb és békülékenyebb volt.

Róháni kijelentette, a nukleáris és más tömegpusztító fegyvereknek nincs helyük Irán biztonsági és védelmi doktrínájában. Közölte azt is, hogy kormánya bizonyos feltételek mellett kész haladéktalanul "határidőhöz kötött és eredményorientált" tárgyalásokat kezdeni a vitatott iráni nukleáris programról.

Kimaradt?