Egyre gyakoribb az eutanázia Hollandiában

A halálozások három százalékának eutanázia az oka, vagyis körülbelül minden harmincadik ember eutanázia által hal meg Hollandiában. A szám az elmúlt években radikálisan emelkedett, tavaly óta 13 százalékkal. Szakértők szerint ez azt mutatja, hogy a lakosság, illetve az orvosok egyre inkább megismerik és elfogadják a halál e formáját.

A tendenciához hozzájárult ugyanakkor az is, hogy a holland kormány tavaly márciusban engedélyezte a „mobil halálcsapatok" működését, amelyek az idős és beteg embereket otthonaikban segítik át a túlvilágra. Jelenleg összesen hat ilyen csapat dolgozik az országban, ezek legalább egy-egy orvosból és nővérből állnak. Egyesek szerint ezek a csapatok egy év alatt ezer beteg életét oltják ki.

Az eutanáziát ellenzők táborát nem lepte meg a kedden nyilvánosságra hozott adat. azt mondják: pontosan erre számítottak, és remélik, hogy most már a társadalom is felfigyel végre. Attól félnek, hogy az eutanázia rutinná válik, és egyre többen hagyják majd itt az életet idő előtt.

 

Kimaradt?