Október 1-től magyar katonák védik a kabuli nemzetközi repülőteret

Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) a jövőben új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben - ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter csütörtökön, Budapesten. Hende Csaba elmondta: a döntés értelmében az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport-kontingensét Baghlan tartományból, valamint ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, ugyanakkor a NATO felkérésre idén október 1-től 6 hónapon keresztül a Magyar Honvédség látja el 230 katonával a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét.

hendeHende Csaba hangsúlyozta: Magyarország változatlanul támogatja a NATO afganisztáni szerepvállalását, azonban a nemzetközi folyamatoknak megfelelően - a NATO-csapatok 2014-ben vonulnak ki az ázsiai országból - jelentősen átalakítja a részvételét a műveletekben.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány döntése értelmében októbertől átmenetileg nő a magyar részvétel az afganisztáni NATO-műveletekben, 2013 tavaszától azonban jelentősen csökken. Ismertette: a baghlani tartományi újjáépítő csoport 6 éve működik. Ezalatt a magyar katonák  387 oktatási projektben vettek részt, 8 általános iskolát építettek, 12-t pedig bővítettek, vagy felújítottak; 9 kórházat hoztak létre, 13 járóbeteg-ellátót fejlesztettek, vagy építettek meg, 41 kutat fúrtak, 16 kilométer vízvezetéket hoztak létre, 54 kilométer utat építettek és újítottak fel, 72 300 homokzsák felhasználásával 2,8 kilométer árvízvédelmi védvonalat emeltek, 329 tonna élelmiszert és 20 ezer takarót, sátrat és kályhát osztottak szét a rászorulóknak, valamint 10 kilométernyi elektromos hálózat kiépítettségét javították.

Hende Csaba ismertette: a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét októbertől immáron harmadik alkalommal fogja ellátni a Magyar Honvédség, amely "rendkívül megtisztelő" feladatnak számít.

A szakminiszter elmondta azt is: a magyar-amerikai műveleti összekötő és tanácsadó csoport  létszáma 2013 tavaszán 56 főre csökken, feladatköre átalakul és átteszi székhelyét Mazar-e Sharifba. A kormány végül döntött arról is, hogy a két helikopteres légimentor-csoport mandátumát meghosszabbítja 2013 május 31-ig, illetve szeptember 1-ig.

Hende Csaba hangsúlyozta: a magyar részvétel átalakításáról az elvi döntés már a májusi chicagói NATO-találkozón megszületett az afgán fél, a NATO-csapatok vezetése és Magyarország között.

Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter elmondta: a magyar szerepvállalás eddig évente átlagosan 10-12 milliárd forintjába került a magyar államnak, amely azonban 2013 tavaszától jelentősen csökken majd. Hangsúlyozta azt is, hogy a honvédség 2014 után is vállal majd tanácsadói és kiképzői feladatokat Afganisztánban, valamint korábbi vállalásának megfelelően 2015-től három éven át évente 500 ezer dollárral támogatja az afgán haderő megújulását.

Kimaradt?