Harckocsik ágyúzzák Damaszkuszt

A szíriai hadsereg harckocsikból és helikopterekről lőtte Damaszkusz déli peremét. A helyiek szerint a katonaság nem ágyúzta ilyen intenzíven a fővárost azóta, hogy a múlt hónapban visszaszerezte fölötte az ellenőrzést. A harcokban legalább negyvenen meghaltak. Harcok törtek ki Libanon északi nagyvárosában, Tripoliban is az ott élő szunniták és alaviták között.sziria

Harckocsikat vezényelt a Damaszkusz körüli körgyűrűre szerdán a szíriai hadsereg, és ágyúzta a főváros déli peremkerületeit (Kafr-Szúsza, Daraja, Kadám, Nar-Áisa), helikopterek pedig rakétákkal és gépfegyverrel támadtak két városrészre, legkevesebb negyvenen meghaltak – közölték ellenzéki aktivisták.

A felkelők szerint a szíriai kormányerők kivonultak az iraki határnál lévő Albu-Kamál város két fontos állambiztonsági létesítményéből (a légi felderítés és a politikai biztonsági erők épületeiből), de a katonaifelderítő-központot az ellenőrzésük alatt tartják. A felkelők szerint Albu-Kamál gyakorlatilag "elesett", noha a kormányerők a várostól néhány kilométerre lévő határőrposztról lövik a várost.

A szíriai harcok következményeképpen Libanon északi nagyvárosában, Tripoliban is fegyveres összecsapások robbantak ki ott élő szunniták és alaviták között. Az előbbiek ellenségei az Aszad-rezsimnek, az utóbbiak pedig támogatják, tekintettel arra, hogy maga a szíriai államfő is közülük való. Kórházi források szerint az éjszaka tízre nőtt a halálos áldozatok száma, s száznál több a sebesült. Szemtanúk szerint szerdára virradóra kéttucatnyi detonáció rázta meg a várost, feltehetően rakétagránátok robbantak.

Támadások civilek ellen

A szíriai kormányerők szerdán két negyedben razziát tartottak, ellenzékieket lőttek agyon. A házról házra járó katonák a saját házában lőtték agyon Mosáb al-Odaallahot, az állami tulajdonban lévő Tisrin című lap munkatársát – közölték ellenzéki aktivisták.sziria2

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű ellenzéki szervezet szerint több tucat polgári lakos vesztette életét a főváros melletti Moadamíja-as-Sámban, ahol a hadsereg a helyszínen végzett ki foglyokat. Az északi Aleppóban 31 civil áldozata van a hadsereg tüzérségi támadásainak és a harcoknak, közöttük öt nő, valamint ugyanannyi gyerek.

Reakciók a világból

Az orosz külügyminisztériumban teljes mértékben valószínűnek tartják, hogy az Egyesült Államok beavatkozik a szíriai konfliktusba, amennyiben a damaszkuszi hatalom vegyi fegyvereket vetne be a harcokban. Szíria a világon a negyedik legnagyobb vegyifegyver-készlettel rendelkezik, az amerikaiak ezért keményen figyelmeztették a felkelőket, hogy meg se közelítsék a vegyifegyver-raktárakat és -gyárakat. Moszkva ettől függetlenül attól tart, hogy az al-Kaidával kapcsolatban álló csoportok közel juthatnak a gyárakhoz és az USA közbelép, ezért  a PM-138-as műszaki hajóra menekítették a tartúszi orosz bázison szolgáló teljes személyzetet.

Kimaradt?