Harminchat emeletes felhőkarcolót koboz el Amerika Irántól

Az Egyesült Államok egy 36 emeletes New York-i felhőkarcoló lefoglalására készül, amely eddig titokban iráni állami tulajdonban volt – közölte az igazságügyi minisztérium helyi idő szerint kedden. A Manhattan központjában található épület lefoglalását és eladását a tárca "a terrorizmushoz kapcsolódó legnagyobb szabású elkobzásnak" nevezte.

Egy szövetségi bíró szerint az intézkedésre azért kerül sor, mivel a felhőkarcoló tulajdonosai megsértették az iszlám köztársasággal szemben érvényben lévő szankciókat, valamint a pénzmosásra vonatkozó jogszabályokat.

A manhattani szövetségi ügyész, Preet Bharara elmondta, hogy a torony eladásából befolyó összegből "az iráni terrorizmus áldozatait kárpótolják".

Az amerikai ügyészség szerint bár a felhőkarcoló tulajdonosa az Alavi Alapítvány és az Assza Csoport volt, a bevételek a Melli iráni állami bankhoz, azaz a teheráni kormányzathoz vándoroltak.

A felhőkarcolót az iráni sah által irányított, nonprofit Pahlavi Alapítvány építtette még a hetvenes években a Melli bank finanszírozásával. Az épületet az 1979-es iszlám forradalmat követően az iráni kormány kisajátította.

A Pahlavi Alapítvány később New York-i Mosztazafan Alapítványként tevékenykedett, mielőtt az Alavi Alapítvány nevet kapta volta. A szóban forgó szervezet egyébként jelezte, hogy fellebbez a bíróság döntése ellen.

Kimaradt?