Kezdődnek a tárgyalások Fico leváltásáról

Keddre hívta össze Pavol Paška házelnök a parlament rendkívüli ülését, amelyen ellenzéki képviselők kezdeményezésére Robert Fico kormányfő leváltásával foglalkoznak majd a honatyák.

Mint arról portálunkon is beszámolunk, 56 ellenzéki képviselő kedden kezdeményezte egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását. A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Most-Híd, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OźaNO), valamint az Új Többség (NOVA) honatyái a Szlovák Gázművek (SPP) részvénycsomagjának visszavásárlása körüli botrány miatt nyújtottak be bizalmatlansági indítványt. Az ellenzék szerint a tervezett tranzakcióval kapcsolatos egyik háttéranyagot a J&T pénzügyi csoport készítette, ami azt bizonyítja, hogy nem a kormány, hanem a héttérből pénzügyi oligarchák irányítják az országot.

Robert Fico a TA3 hírtelevízió vitaműsorában a pénzügyi csoport nevének megjelenését az anyagban azzal magyarázta, hogy a dokumentum a cég két részvényese közötti kommunikáció során jött létre.

A kormányfő jelezte, hogy felszólal majd a rendkívüli ülésen. Véleménye szerint a kirobbant botrány valójában a gázáremelésről szól, a kormány és az ellenzék pedig eltérő módon viszonyul ehhez a témához. „Az egyik oldalon ott van az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), amely stabil árakat kíván biztosítani a háztartásoknak, a másikon pedig a megvadult ellenzék, amely emelné a gázárakat. Erről szól az egész ülés, amelyen örömmel részt veszek” – fogalmazott Fico.

Kimaradt?