Problémák nélkül halad a Costa Concordia egyenesbe hozása

A tavalyi szerencsétlenségben oldalára dőlt Costa Concordiát sikerült felemelni a hajótestet eddig tartó sziklákról, azonban továbbra sem tudják, pontosan hány órakor sikerül egyenesbe hozni az óceánjáró roncsát - hangzott el a helyszínen hétfő déltájban tartott újabb sajtótájékoztatón.

A Costa Concordia reggel kezdett mozgatása ütemezés szerint halad, eddig minden problémamentes, környezetszennyezés nem történt - mondta Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője a Giglio szigetén tartott tájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a tengerbe veszett - eltűntként kezelt - két áldozat holttestét eddig nem találták meg.

Sergio Girotto, a műveletért felelős olasz Micoperi cég mérnök menedzsere hozzátette, hogy az óceánjáró kilenc órakor megkezdődött felegyenesítése után három órával már 3 foknyit sikerült megmozdítani a Costa Concordiát. Összesen 65 foknyit terveznek emelni a megdőlt hajón.

Déli tizenkettő körül az óceánjárót sikerült felemelni a testet tartó sziklákról. Girotto elmondta, azt hitték, hogy a sziklákról való leválasztást jellegzetes moraj kíséri majd, de semmi ilyet nem lehetett hallani. Hozzátette, hogy a hajónak a vízben levő jobb oldala jelentős torzulást mutat a húsz hónap óta ránehezedő súly miatt.

A munkálatok során eddig két méternyit emelkedett ki a tengerből a Costa Concordia eddig víz alatt levő része. Az emelkedő hajótest barnás-zöldes elszíneződést mutat a rozsda és a vízinövények miatt. Girotto hangsúlyozta, hogy összesen 21 méterrel kell megemelni az oldalára dőlt Costa Concordiát ahhoz, hogy egyenesbe tudják hozni.

A tájékoztató előtt Massimo Luschi, a műveletet felügyelő környezetvédelmi obszervatórium tagja elmondta: óránként vesznek vízmintát a hajó közelében, ettől száz méterre és a nyílt tengeren. Eddig nem mutatkoztak veszélyes környezetszennyezési szintek. Maria Sargentini, az obszervatórium elnöke hozzátette, hogy a sziklák, melyeknek a Costa Concordia tavaly januárban nekiütközött, 70 méteres léket vágtak a hajó jobb oldalán. Az óceánjáró megtelt vízzel: ennek mennyiségét 236 ezer köbméterre becsülik, amelyből 80 ezer köbméter várhatóan kiömlik a hajó egyenesbe állítása alatt.

A műszaki szakértők beszámolója szerint a hajó mozgatása három fázisból áll. Az első során emelték fel a hajót a sziklákról. Amikor a hajó már húsz fokos szögben megemelkedik, a Costa Concordia víz feletti oldalára rögzített tartályok elérik a tengerszintet, és automatikusan megtelnek vízzel. Így lassítják és egyensúlyozzák a hajótest dőlését. A harmadik fázis az lesz, amikor a Costa Concordia "ráül" az alatta harminc méter mélységben épített talapzatra.

Emlékeztettek, hogy az angol alapján parbucklingnak is nevezett felhúzótechnikát nem először alkalmazták. A Pearl Harbour kikötőjében az 1941-es japán támadásban oldalára dőlt USS Oklahoma amerikai hadihajót 1943-ban ugyanígy állították fel. Akkor a művelet egy évig tartott.

Kimaradt?