Tűz ütött ki egy orosz atom-tengeralattjárón

Tűz ütött ki egy orosz atommeghajtású tengeralattjárón hétfőn javítási munkálatok közben. Senki nem sérült meg, radioaktív szivárgás nem történt - jelentette az orosz média.

A Tomszk atom-tengeralattjárót úszódokkban javították a távol-keleti Vlagyivosztok közeli Bolsoj Kameny nevű város kikötőjében, amikor gázhegesztő használatakor füst keletkezett a hajótest ballasztterében. Miután észlelték a bajt, a legénység elhagyta a fedélzetet.

A reaktort még az úszódokkba való érkezés előtt leállították, radioaktív szivárgás veszélye így nem áll fenn, robbanástól sem kell tartani - közölték az orosz védelmi minisztériumban. A helyszínre két tűzoltóhajó érkezett és egy sugárzásvédelmi hajót is odairányított a haditengerészet. A parancsnokságnál ezt azzal magyarázták, hogy az intézkedésre "a rendkívüli esetek elkerülése és a helyzet kézben tartása" miatt van szükség.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió azt jelentette, hogy a tüzet megfékezték. A felvételek szerint a tengeralattjáróból sűrű fekete füst szállt fel.

A K-150-es, Antej 949A típusú (NATO-jelzése: Oscar-2) atom-tengeralattjáró 1991-ben épült és 1996-ban állították hadirendbe. Fegyverzetét 24 torpedó és 24 darab P-700-as, Gránit nevű manőverező robotrepülőgép alkotja.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Tomszk javítását 2009-ben rendelték el és 2012 óta áll a dokkban. Sajtójelentések szerint az atom-tengeralattjáró két reaktora közül az egyiknek a hűtőberendezése hibásodott meg.

Kimaradt?