Szíria: minél később indul a csapás, annál drágább

Nem lennének "rendkívüliek" a jelenlegi stádiumban a Szíria elleni katonai fellépés költségei, de azok annál magasabbak lesznek, minél később születik meg a csapás elrendelése - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Jonathan Greenert tengernagy, az amerikai haditengerészet vezérkari főnöke.

Greenert az American Enterprise Institute kutatóintézetben elmondta, hogy egy Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgép (cirkáló rakéta) ára mintegy 1,5 millió dollár, és a katonai akció költségeinek alakulása a jelenlegi szakaszban alapvetően attól függ, hogy ezekből hányat vetnek be.

A tengernagy szerint a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt négy amerikai romboló "teljes mértékben készen áll" arra, hogy "műveletek széles körébe kezdjen". Az ötödik romboló szerdán elhagyta a térséget. 

Greenert tengernagy kijelentette, hogy a rombolók többsége jelenleg egyébként is a térségben tartózkodna, de minden egyes olyan hét, amelyet a tervezett időszakon felül a régióban töltenek, 7 millió dollárba kerül majd. Jelenleg az Arab-tengeren tartózkodik a Nimitz repülőgép-hordozó vezette csapásmérő haditengerészeti kötelék is, amelynek két romboló és egy rakétákkal felszerelt cirkáló is tagja. A hajócsoport pótlólagos ott-tartása heti 20 millió dollárba kerülne.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a szerdai képviselőházi meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy a Szíria elleni katonai akció több tízmillió dollárt emészt majd fel.

Kimaradt?