Bayer: feszültség van a Fidesz és Tőkésék között

Feszültség támadt a Fidesz és legfőbb romániai szövetségese, az Erdélyi Magyar Néppárt között - legalábbis a Magyar Hírlap hvg.hu által idézett publicistája szerint. Bayer Zsolt Tőkés Lászlótól és a Jobbik erdélyi térhódításától félti Orbán Viktor választási sikerét - derül ki a hétfői lapszámból. Írásában az Erdélyi Magyar Néppárt vezető politikusát korholja.

Bayer Zsolt publicista hétfői írásában nehezményezi, hogy a Fidesz-szövetséges Erdélyi Magyar Néppárt vezető tisztségviselői felszólalási lehetőséget biztosítottak a Jobbiknak az erdélyi magyar ifjúsági (EMI) táborban. A Jobbik szerinte "a magyar kormány elleni fellépésében, a gyűlöletkeltésben és alpári demagógiában" a balliberális médiával vetekszik - írta Bayer a Tőkés László RMDSZ-es politikusnak és Borbély Zsolt Attilának, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Jobbik tagjának szóló nyílt levelében.

Bayer Zsoltot az dühítette föl, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor nemrég arról beszélt: a Jobbik visszahozta a tiszta beszédet a politikába. Holott egy héttel korábban Tusnádfürdőn Toró még Orbán mellett ült, és mindent megtett, nehogy lemaradjon a magyar miniszterelnökkel közös fotókról. Ráadásul arról a Jobbikról beszélt, "amelynek az elmúlt években a legfőbb nemzetpolitikusa Szegedi Csanád volt" - fogalmaz.

Tőkést Bayer azért feddi meg, mert a függetlenként elnyert EP-mandátumát felcserélte a Fideszzel nem szövetséges RMDSZ listavezető helyével, szövetséget kötve Markó Bélával. "Képzeld el, László, (...) mi lett volna, ha 2008-ban például Orbán Viktor 'nemzeti összefogásra' lépett volna Gyurcsánnyal" - vázol föl Bayer egy szerinte hasonló forgatókönyvet.

"Én eddig azt hittem, barátja akarsz lenni Orbán Viktornak, és nem az ellensége" - írja Tőkésnek Bayer. "Pontosan tudod, milyen erők részéről milyen vesszőfutásnak van kitéve Magyarország, milyen célkereszteket rajzoltak már Orbán Viktor szívére és homlokára" - korholja Tőkés Lászlót a publicista. Szerinte Tőkés "mintha egy pohár pálinkát kérne", úgy kért Orbántól védhatalmat. Szerinte ez a kérés annyira rosszkor jön, hogy azzal Tőkés azok érdekét szolgálja, "akik Orbán Viktor bukásában érdekeltek".

Kimaradt?