Romániaiak is megsérültek a tömegbalesetben

FRISSÍTÉS: Három román állampolgár halt meg a péntek kora reggeli magyarországi tömegbalesetben – közölte a bukaresti külügy. Mindannyian egy román rendszámú kisbuszban utaztak Galacból Milánóba. Románia budapesti konzulja a déli órákban a baleset helyszínén tartózkodott. A holttesteket várhatóan katonai repülővel szállítják Romániába – jelentették a román hírtelevíziók.

Victor Ponta miniszterelnök bejelentette: a katonai repülőgéppel Magyarországra utazik Raed Arafat mentőorvos, egészségügyi államtitkár is, hogy segítsen a romániai sebesültek ellátásában. "Mindent megteszünk az áldozatok megsegítéséért" – mondta a kormányfő. Közlése szerint a repülőgépen valóságos intenzív osztály működik, amely akár valamennyi sérült hazaszállítását lehetővé teszi, ha azok szállítható állapotban vannak.

A balesetben érintett, román állampolgárokat szállító kisbusz tulajdonosa a sofőrtől telefonon szerzett információkra hivatkozva a román hírtelevízióknak azt mondta: az autópályán kialakult torlódás miatt a kisbusz megállt, majd néhány másodperc múlva egy hátulról nagy sebességgel érkező bolgár kamion rohant bele a kocsisorba. A Milánóba tartó román kisbuszban 19 utas és két sofőr volt. A balesetben két férfi és egy nő vesztette életét - tette hozzá.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban azt mondta, hogy az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt balesetben a három halálos áldozat mellett 30 ember sérült meg, 17 közülük súlyosan. A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (a korábbi honvédkórházba), valamint a ceglédi kórházba.

Bálványossy Péter, a Merényi Gusztáv Kórház traumatológiai osztályának vezetője az MTI-nek péntek délelőtt elmondta, kórházukba 11 súlyos sérültet vittek, közülük négy-öt ember állapota életveszélyes, őket jelenleg is műtik. A sérültek között román, bolgár, szerb és török állampolgárok is vannak.

 Zsíros Lajos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvos igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a honvédkórházba négy sérültet vittek a baleset helyszínéről, közülük kettő állapota életveszélyes, sürgősségi műtéti beavatkozás zajlik náluk.

Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt a tömegbaleset. A katasztrófavédelem Pest megyei szóvivője, Spitz Alexandra korábban elmondta, hogy egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó karambolozott. A tehergépjármű-forgalmat már Lajosmizse közelében leterelik az M5-ös autópályáról az 5-ös út felé a tömegbaleset miatt - közölte a rendőrség honlapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?