Megállapodtak: nem lesz közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Közös egyéni jelöltek, külön lista, külön miniszterelnök-jelöltek: ebben állapodott meg újabb tárgyalási fordulóján az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtökön – tudta meg a hvg.hu.

Az ellenzéki szervezetek közti megállapodás fő eleme, hogy koordinált indulás lesz. Azaz egyelőre sem közös miniszterelnök-jelölt, sem közös lista nem lesz, csak abban állapodnak meg, hogy az egyéni választókerületekben az ellenzéki képviselőjelöltek nem indulnak egymással szemben elkerülve, hogy megosszák az egyfordulós választási rendszerben a kormányt leváltani akaró szavazótömböt.

Az MSZP-delegáció és a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM küldöttség a szocialista pártelnök irodájában tanácskozott a Képviselői Irodaházban csütörtök kora délután. Az MSZP elnöksége szerda este döntött úgy, hogy a szocialisták két napon belül folytatják a tárgyalásokat az Együtt-PM-mel. A két fél közötti egyeztetések múlt pénteken a közös miniszterelnök-jelölt kiválasztásának módja körüli vita miatt akadtak meg.

A nepszava.hu csütörtökön kevéssel dél után azt írta: már csütörtökön vagy pénteken megállapodhat a két fél, feltehetően a koordinált egyénijelölt-állításról, és arról, hogy külön listán indulnak a választáson. Az MTI szerda esti információja szerint ebben az esetben a 106 egyéni választókerületből az Együtt-PM 27-35-ben állíthatna jelöltet.

Kimaradt?