Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul

Az olasz alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ellene hozott bírósági ítélet és parlamenti mentelmi joga megszüntetése miatt - írta Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő a szenátus mentelmi bizottságához szerdán benyújtott levelében.

A levélhez hat ismert olasz jogász véleményét csatolta. A terjedelmes jogi véleményeket a La Repubblica napilap honlapja máris közölte.

Az egykori kormányfőnek, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökének ügyvédei elmondták: a levélben Berlusconi bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul a semmítőszék vele szemben augusztus elsején született jogerős ítélete miatt, valamint a legfelsőbb bíróság véleményét kéri mentelmi jogának megszüntetéséről. Egyúttal kész az Emberi Jogok Európai Bíróságának segítségét is kérni. Szerinte ugyanis a semmítőszék ítélete alapvető emberi jogait sértette meg.

Berlusconi azt kérte a szenátus mentelmi bizottságától, hogy az alkotmánybíróság válaszáig függessze fel döntését.

A római parlament felsőházának mentelmi bizottsága augusztus 7-én úgy döntött, hogy az egy év letöltendő börtönre ítélt Berlusconi szenátori mandátumának megszüntetéséről szeptember 9-én határoz. Berlusconi augusztus 28-ig kapott időt álláspontjának benyújtására.

A semmítőszék ítélete óta jogi vita zajlik Berlusconi szenátorként élvezett mentelmi jogának esetleges megvonásáról. A politikus szerint az erre vonatkozó 2012-es törvény nem fogalmaz egyértelműen. Ügyvédei szerint a tavaly hatályba lépett törvényt egyébként sem lehet a Berlusconinak felrótt tíz évvel korábbi adócsalásra alkalmazni. Független jogászok is többféleképpen értelmezik a vonatkozó törvény lehetséges alkalmazásait. Az alkotmánybíróság véleményének kikérését a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, Luciano Violante jogász javasolta a sajtóban Berlusconinak.

Elemzők szerint, ha a szenátus mentelmi bizottsága a jogi kétségek álcájával igent mond a halasztásra, akkor nemcsak Berlusconi, de az olasz PdL-PD nagykoalíciós kormány is időt nyerhet a Berlusconival szembeni ítélet miatt feszült belpolitikai helyzetben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?