Tőkés László megbüntetését kérte Martin Schulztól Corina Crețu

Tőkés László EP-képviselő megbüntetését kérte Martin Schulztól, az Európai Parlament (EP) elnökétől Corina Crețu szociáldemokrata EP-képviselő - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

A Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportjának alelnöke a levélben úgy vélekedett, hogy Tőkés László az európai alapértékeket és a tagállamok együttműködését sértő nézetek terjesztésére használja EP-képviselői státusát, "nacionalista és revizionista" megnyilatkozásai ártanak az Európai Parlament megítélésének. Ennek alapján Tőkés megbüntetésének fontolóra vételét kérte Schultztól.

"Magyar protektorátus nyilvános igénylése a román állam egy része fölé az egyik leglényegesebb tünete a szélsőséges, etnicista és revizionista álláspontok térhódításának" - írta levelében a szociáldemokrata EP-képviselő. Crețu szerint Románia kisebbségvédelmi rendszere "elismerten" a legdemokratikusabbak közül való, és ilyen körülmények között az etnikai autonómiát népszerűsítő "szélsőséges offenzíva" Magyarország és Románia kapcsolatait, az erdélyi etnikai békét veszélyezteti.

A főbb román közjogi méltóságok mindegyike bírálta Tőkés Lászlót, amiért a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen azt javasolta, Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Augusztus 23-án Victor Ponta román miniszterelnök hivatalos átiratban javasolta az elnöki hivatalnak Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását, miután megítélése szerint már nem teljesülnek sem a jogi, sem az erkölcsi feltételei annak, hogy az európai parlamenti képviselő a Románia Csillaga érdemrend birtokosa legyen.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hétfőn kiadott közös nyilatkozatában reagált a Tőkés László elleni támadásokra, amelyeket hazafias mázzal leöntött, nacionalista hisztériának minősített és a román politikusok rossz lelkiismeretének tulajdonított.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?