Szíriai hackerek blokkolhatták a Times webhelyét

A The New York Times szóvivője, Eileen Murphy Twitter-üzenetében azt írta, hogy a többórás műszaki fennakadást - amelynek teljes kiküszöbölésén közép-európai idő szerint szerda hajnalba még dolgoztak - rosszindulatú külső kibertámadásnak tulajdonítják. Szakértők szerint szíriai hackerek behatolási kísérletéről lehetett szó, tekintettel arra, hogy a közelmúltban ők bénították meg rövidebb-hosszabb időre más médiumok rendszerét is.

Zavarok keletkeztek egyébként a Twitter egyes szolgáltatásaiban is, mindenekelőtt a képekkel kapcsolatos szolgáltatásokban, de egyelőre ezek pontos eredetét sem sikerült kideríteni.

Augusztusban ez már a második alkalom volt, hogy a The New York Times webhelye elérhetetlenné vált. Hasonló behatolás bénította meg nemrégiben a The Washington Post rendszerét is - azt szintén szíriai számítógépes kalózoknak tulajdonították. Az elmúlt hónapokban hackertámadás érte a francia AFP és az amerikai AP hírügynökségeket, valamint a brit BBC csoportot és a Financial Times című napilapot is.

A mostani fennakadásokra olyan időszakban került sor, amikor az amerikai kormányzat és nyugati szövetségesei vegyi fegyverek bevetésével gyanúsítják a szíriai rezsimet, és egy esetleges katonai beavatkozásra készülődnek.

A szír hackerek azzal indokolják akcióikat, hogy a nyugati média és egyes arab honlapok is hamis információkat terjesztenek a szíriai helyzetről.

Kimaradt?