„Önkéntesek” szövetsége támadná meg Szíriát

Nem kétséges hogy Bassár el-Asszad szíriai elnök rendszere a felelős a múlt heti vegyifegyver-támadás miatt, ezért a szíriai kormányt felelősségre kell vonni - jelentette ki kedden Joe Biden amerikai alelnök. "Nem kétséges, hogy megsértettek egy alapvető nemzetközi normát" - hangsúlyozta Biden Houstonban, az Amerikai Légió veteránszervezet éves kongresszusán.

"Nem kétséges, hogy ártatlan férfiak, nők és gyerekek estek Szíriában vegyifegyver-támadás áldozatául. És nem kétséges az sem, hogy ki a felelős a vegyi fegyverek ezen szörnyű alkalmazásáért: a szíriai rezsim" - mondta. A Damaszkusz közelében augusztus 21-én elkövetett állítólagos vegyi támadás következtében a szíriai ellenzék szerint mintegy 1300 ember vesztette életét. A szíriai kormány tagadta felelősségét.

A hadsereg készen áll

Amerikai katonai forrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint Washington a közeli napokban rombolókról indított manőverező robotrepülőgépekkel készül megtorló csapást mérni Szíriára. Chuck Hagel védelmi miniszter közölte, hogy az amerikai haderő készen áll a katonai akcióra.

A Fehér Ház szóvivője megismételte azt a hétfői washingtoni állítást, miszerint tagadhatatlan, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be, és alig van kétség afelől, hogy ezt a szíriai kormány tette. Carney kizárt minden olyan katonai lépést, amelynek célja Bassár el-Asszad szíriai elnök megbuktatása lenne. "Az általunk fontolóra vett lehetőségek nem a rendszerváltásról szólnak. Arról szólnak, hogy válaszoljunk annak a nemzetközi normának a megsértésére, amely megtiltja vegyi fegyverek alkalmazását" - hangoztatta a szóvivő. Jay Carney szerint az Egyesült Államok lehetőségek sorát mérlegeli, amelyek közül nem mind katonai megoldás.

Obama telefonon egyeztet

Közben újabb telefonos egyeztetést tartott a szíriai helyzetről kedden Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit miniszterelnök is. A megbeszélésen a vegyi fegyverek bevetésére adandó válaszlehetőségekről volt szó - derül ki a hivatalos közlésekből. Megállapodtak abban, hogy szoros kapcsolatot tartanak a következő napokban is. A brit és az amerikai vezető között rövid időn belül ez a második egyeztetés volt a szíriai beavatkozás témaköréről. Az első során megállapodtak abban, hogy határozott nemzetközi választ kell adni a vegyi fegyverek alkalmazására.

Az amerikai elnök korábban a vegyi fegyverek bevetését nevezte a külső beavatkozás előtti vörös vonalnak. Nyugati illetékesek a Damaszkusz melletti múlt heti gáztámadás óta egyre egyértelműbb nyilatkozatokat tesznek arról, hogy azt a szír rezsim művének tartják. Sajtójelentések szerint Obama és kormányzatának tisztviselői a múlt szerdai események óta hozzávetőleg kilencven egyeztetést bonyolítottak le külföldi partnereikkel a helyzetről.

Barack Obama csütörtökön Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel is tárgyalt telefonon a Szíriával szembeni fellépésről. A két vezető ottawai tájékoztatás szerint egyetértett abban, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása erőteljes, hatékony és idejében történő választ érdemel a nemzetközi közösségtől. Joe Biden alelnök Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettessel folytatott eszmecserét. A Fehér Ház közleménye szerint a két ország kormánya határozottan ellenzi vegyi fegyverek bevetését, és továbbra is konzultálni fog "a nemzetközi közösség által adandó potenciális válaszokról".

Alakul a nemzetközi koalíció

A Szíriában való esetleges katonai beavatkozáshoz körvonalazódó nemzetközi koalíció élére minden bizonnyal az Egyesült Államok állna, továbbá részt venne benne több más nyugati ország, köztük Nagy-Britannia és Franciaország, emellett a közel-keleti régióból elsősorban Törökország támogatását élvezné.

Mivel Oroszország ellenállása miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem tudja megnyitni az utat az intervenció előtt, így az esetleges katonai műveleteket az "önkéntesek koalíciója" vezetné azzal a korlátozott céllal, hogy megbüntessék Bassár el-Asszad szíriai elnököt a saját népe ellen elkövetett vegyifegyver-támadásért - ám az akciónak nem célja, hogy eltávolítsák őt a hatalomból.

A tervezett katonai műveletbe valószínűleg bekapcsolódó, leginkább érintett országokban, azaz az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában nem ütközne nagyobb politikai ellenállásba egy esetleges precíziós akció.

Obama és Hollande egyedül döntenek

Az amerikai elnök egyedül dönthet a légicsapásokról a kongresszus jóváhagyása nélkül, amely szeptember 9-én kezdi meg új ülésszakát. Barack Obamának ugyanakkor tájékoztatási kötelezettsége van a képviselőházban, amelynek tagjaival már aktívan tárgyal.

Nagy-Britanniában David Cameron kormányfő csütörtökre összehívta a parlamentet, hogy szavazáson döntsenek a Damaszkusz környékén a szíriai rezsim által feltehetően elkövetett vegyifegyver-támadásra adandó "arányos válaszlépésről".

Franciaországban - ahol Francois Hollande elnök szót emelt amellett, hogy a nyugati országoknak közösen kell válaszolniuk a damaszkuszi vezetés "elfogadhatatlan tettére" - egy precíziós katonai művelethez nem szükséges a parlament jóváhagyása.

Németország kevesebb mint egy hónappal a törvényhozási választások előtt nem tervezi a Szíriában való katonai szerepvállalást. Guido Westerwelle német külügyminiszter ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy országa helyeselné a nemzetközi közösség esetleges "akcióját".

Olaszország kedden elutasított mindennemű katonai intervenciót az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) előzetes jóváhagyása nélkül. A Szíriával szomszédos Törökország, ahol már több mint 400 ezer szíriai keresett menedéket, ugyanakkor késznek mondta magát arra, hogy csatlakozzon egy nemzetközi koalícióhoz - még az ENSZ egyetértésének hiányában is.

Négy romboló, plusz a tengeralattjárók. Az Egyesült Államok a várakozások szerint a tengerről vagy a levegőből indítandó, manőverező robotrepülőgépekkel mért csapásokkal fog válaszolni a szíriai kormány által állítólag elrendelt vegyifegyver-támadásokra. A Washington Times keddi számában egy amerikai katonai tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében négy bevetésre kész romboló (a Mahan, a Gravely, a Barry és a Ramage), valamint meg nem nevezett számú tengeralattjáró várja Barack Obama elnök Szíriával kapcsolatos döntését. Washington igénybe vehet két törökországi légitámaszpontot is, valamint az Egyesült Arab Emírségek egyik kikötőjében horgonyoz az amerikai tengerészgyalogság 26. expedíciós hadtestének számos hajója is.

Tengerről indíthatják a támadást

A közel-keleti országok közül a szíriai felkelőket támogató Szaúd-Arábiával, Katarral és az Egyesült Arab Emírségekkel már tanácskoztak a nyugati országok az esetleges szíriai katonai beavatkozásról. Ellenben az eddig több mint 500 ezer szíriai menekültet befogadó Jordánia - ahol a hatóságok tartanak az iszlám szélsőségesek tevékenységének fokozódásától - nem akar a Szíria elleni támadások egyik kiindulópontja lenni. Az esetleges szíriai intervencióban érintett országok jelentős haditengerészeti és légierővel rendelkeznek a térségben. A tervbe vett korlátozott katonai beavatkozás a lőszerraktárak vagy a stratégiailag fontos infrastruktúrák elleni, tengerről indított rakétatámadás formáját ölthetné.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?