Végső búcsú a clevelandi Szent Imre templom erdélyi papjától

A hívők végső búcsú vettek Siklódi Sándor atyától, aki - két és fél évi kényszerű megszakítással - egy negyedszázadon át volt a Vatikán által tavaly újranyittatott clevelandi Szent Imre templom plébánosa - közölte internetes kiadásában hétfőn a The Plain Dealer című napilap.

Siklódi Sándor 1971-ben, az erdélyi egyházmegyében kezdte meg papi szolgálatát. 1985-től lett az akkor még 350 magyar családot szolgáló clevelandi templom segédplébánosa, majd 1988-tól plébánosa. 66 évesen, július 31-én hunyt el.

Az északkelet-ohiói magyarság hitéletében kulcsfontosságú templom megszüntetéséről 2009 decemberében határozott Richard Lennon clevelandi püspök. A fenntartásuk anyagi nehézségeire, valamint a hívők és a papok számának csökkenésére hivatkozva a főpap az egyházmegye 174 plébániájából 50-et bezáratott, közülük a magyar templomot 2010. június 30-án.

Lennon püspök döntését a Vatikán Klérus Kongregációja tavaly márciusban 11 plébánia - köztük a Szent Imre templom - esetében felülbírálta. A clevelandi katolikus egyházmegye április 17-én közleményt adott ki, amely szerint a püspök nem fellebbez a vatikáni ítélet ellen.

A 109 éves templomot tavaly november 4-én nyitották meg újra, több száz hívő részvételével. A szertartáson Siklódi Sándor magyarul mutatta be a misét. Ő volt a régi papok közül az egyetlen, aki a 11 újraindított plébánia egyikének élére visszatérhetett.

A Szent Imre templom bezárása ellen a clevelandi magyar hívők számos elkeseredett akcióval próbáltak meg tiltakozni, de mindhiába. Siklódit Chicagóba irányították át, ahonnan a visszatérés reményében továbbra is tartotta a kapcsolatot az egyházközség tagjaival.

A gyülekezet egy része az átmeneti időszakban a St. Colman templomba járt, amelynek plébánosa Bob Begin megtanult magyarul misézni. A Szent Imre templom újbóli megnyitásakor Begin magyarul köszöntötte Siklódit, és hivatalosan visszaszolgáltatta az egyházközséget régi papjának.

Lennon püspök a The Plain Dealer szerint ügyintézőt nevezett ki a Szent Imre templomba, és új lelkipásztort keres a magyar pap nélkül maradt gyülekezet élére. A hívőkhöz vasárnaponként Antal András atya jár majd a clevelandi Szent Erzsébet templomból misézni, de hétközben nem lesz szertartás.

Kimaradt?