Szíria: fontos várost veszíthetett el az Aszad-rezsim

A szíriai felkelők hétfőn elvágták a kormányerők egyetlen olyan utánpótlási vonalát, amely az ország északi részén található Aleppó kormányzóságba vezet – állította a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja nevű ellenzéki szervezet.

"A vasárnap esti heves harcokban a lázadók elfoglalták a stratégiai jelentőségű Hanaszer városát, amely az Aleppót az ország központi (Hama) régiójával összekötő egyetlen utánpótlási vonalon fekszik" – közölték.

A felkelők több, Aleppó környéki települést is bevettek az utóbbi napokban. A tartomány nagy része már így is a lázadók kezén van, de vannak még területek, amelyek felett a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők gyakorolják az ellenőrzést.

Az al-Vatan kormánypárti napilap is arról számolt be hétfőn, hogy az Aszad-rezsim ellen harcoló csapatok által elvágott volt az egyetlen útvonal a két régió, Hama és Aleppó között, ráadásul az összecsapások miatt az aleppói nemzetközi repülőtér is zárva van január óta.

"A milicisták ahova csak beszivárognak, mindenhol aknákat telepítenek az autóutak mentén, rálőnek a buszokra és kamionokra, utasok tucatjait mészárolják le" - áll az al-Vatan cikkében. A lap információi szerint a várost elfoglaló körülbelül kétezer fegyveres lázadók között sok a külföldi.

A szíriai kormánypropaganda többnyire terroristának nevezi a felkelőket, akiket a kormányhoz hű sajtó szerint külföldről finanszírozott dzsihádisták vezetnek.

Az aleppói csata egy éve kezdődött a felkelők offenzívájával. Azóta patthelyzet alakult ki, övezetekre osztották a várost. A polgárháború nem kímélte Aleppó központját sem, amely a világörökség része. A régi bazár egy része tavaly szeptemberben leégett, az Omajjád-mecset minaretje idén áprilisban leomlott, és maga a VIII. században épült templom is súlyos károkat szenvedett.

Kimaradt?