Izraelben megrohamozták a gázálarc-elosztóközpontokat

Izraelben megugrott az igény az esetleges vegyi vagy biológiai támadások idején használatos védelmi felszerelések iránt - írta az Jiszráél Hajóm című napilap hétfőn.

A szíriai helyzet híradásai nyomán vasárnap megnégyszereződött a civil telefonhívások száma az elosztást végző postai információs központokban, és megháromszorozódott azok száma, akik a védelmi dobozok pénzért házhoz szállítását kérték.

A hadseregnél is megerősítették a lakossági igény növekedését, és közölték, hogy minden alkalommal ugrásszerűen nő az igény a gázálarcot is tartalmazó védelmi dobozokra, amikor a térségben bizonytalanabbá válik a helyzet.

Az izraeli postahivatalok 2010 februárjában kezdték meg az új védelmi csomagok kiosztását, amelyeket eddig a mintegy nyolcmilliós lakosságból ötmillió emberhez sikerült eljuttatniuk.

Vannak városok, ahol az ott lakók több mint háromnegyedének van már, de például a Jeruzsálemben és Eilaton élők kevesebb mint harmada rendelkezik a felszereléssel, ők valószínűleg kevésbé tekintik veszélyesnek lakóhelyüket. A védelmi dobozokért el kell menni az elosztóközpontokba, vagy házhoz lehet szállíttatni azokat csekély díj ellenében.

Kimaradt?