Megemlékezés: tovább kell harcolni Luther King álmáért

Több tízezren vonultak szombaton Washingtonban Martin Luther King emlékművéhez, hogy megemlékezzenek a meggyilkolt emberjogi harcos életművéről.

A felszólalók közül többen is hangsúlyozták, hogy az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos eszméi máig sem teljesültek hiánytalanul, és kiálltak a melegek, a latin-amerikaiak, a szegények és a mozgáskorlátozottak egyenjogúságáért.

„Ez most nem a nosztalgikus megemlékezés ideje" - mondta a legifjabb Martin Luther King, az aktivista legidősebb fia.

„A feladat nincs befejezve. Az úton nem mentünk még végig, többet kell tennünk" - tette hozzá.

A szombati felvonulás csak felvezetője volt a 28-án megrendezendő megemlékezésnek, az 1963-as „Washingtoni Menetelés"-nek, amely a legfontosabb követeléseket tűzte zászlajára: az elkülönítés felszámolását az iskolákban, hatékony polgárjogi törvények megalkotását, a munkahelyi faji diszkrimináció törvényi tiltását és a polgárjogi aktivisták védelmét a rendőri túlkapásokkal szemben. Ezen az eseményen hangzott el King leghíresebb beszéde, a „Van egy álmom..." kezdetű, sokat idézett szónoklata is.

A szombati felvonuláson Eric Holder, az Egyesült Államok első afroamerikai főügyésze azoknak mondott köszönetet, akik már ötven éve is részt vettek a békés tüntetéseken. Más szónokok a feketék körében állandósult magas munkanélküliséget kárhoztatták, és felhozták a bíróság által nemrég felmentett George Zimmermannak az esetét, aki egy fekete tinédzsert lőtt le tavaly Floridában.

A szerdán, augusztus 28-án tartandó évfordulós megemlékezésen felszólal Barack Obama amerikai elnök is, beszédét ugyanott fogja elmondani, mint egykor King.

Kimaradt?