Kórházba szállították Tito özvegyét

Válságos állapotban kórházba szállították pénteken Jovanka Brozt, Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök 89 éves özvegyét. A belgrádi központi kórház orvosai az életéért küzdenek - jelentette a Tanjug szerb hírügynökség.

Zlatibor Loncar igazgató újságíróknak elmondta, hogy Jovanka Brozt kora délután félig eszméletlenül, nagyon elhanyagolt állapotban vitte be a kórházba két rokona. Az első vizsgálatok kivételesen rossz vérképet mutattak. Emellett felfekvési sebei vannak, és ismeretlen eredetű sebeket találtak a mellkasán. Jovanka Broz rokonai szerint az idős asszony az elmúlt napokban nem engedte, hogy orvoshoz vigyék, és csak azután tudták kórházba szállítani, hogy állapota súlyosbodott, és már nem tudott ellenkezni. Loncar szerint szívrohamra utaló jelek nincsenek. Az esti órákban a beteget felkereste a kórházban Ivica Dacic miniszterelnök, de az asszony súlyos állapota miatt a látogatás igen rövid volt.

Jovanka Broz 1924-ben született a horvátországi Likában, nemzetiségét tekintve szerb. 1952-ben ment férjez Titóhoz, és a politikus haláláig, 1980-ig volt az élettársa. A volt jugoszláv vezető halála után szerény körülmények között, elvonultan élt Belgrádban, egy ideig személyi okmányai sem voltak. Tito feleségeként a Délnyugat-Balkán számos történelmi jelentőségű eseményének volt az élő szemtanúja, ezért a szerbiai tömegtájékoztatás, de  más volt jugoszláv tagállamok médiája is nyomon követte sorsát, a vele történtek nagy médiaérdeklődést váltottak ki, jóllehet ó maga nagyritkán jelent meg a kamerák előtt.

Kimaradt?