Ultimátumok hangzottak el az ellenzéki egyeztetésen

Az együttműködést veszélyeztető éles vita bontakozott ki a magyarországi ellenzéki pártok pénteki egyeztetésén: az MSZP azt javasolta, hogy a közös jelöltekről a miniszterelnök-jelölt személyéről is előválasztásokon döntsenek, míg az Együtt PM közvélemény-kutatásos szeretne.

„Döntsön a nép”

"Azt javasoljuk, hogy döntsön a nép", éppen ezért azt kezdeményezi az MSZP országos elnökségi ülésén, hogy jelöljenek ki egy technikai előkészítő delegációt, amely kidolgozza az előválasztás részleteit – jelentette ki Mesterházy Attila pártelnöke az egyeztetések utánibudapesti sajtótájékoztatóján. Ez egy innováció a magyar politikában, de van rá nemzetközi példa - közölte a politikus.

Mesterházy Attila azt mondta, hogy pénteken "ultimátumszerű" helyzet állt elő. Délután azzal szembesült, hogy Bajnai Gordonnak olyan javaslata van, amelyet előzetesen nem említett. A forró drót "kicsit lefagyott" - fogalmazott, kiemelve azt is, hogy a sajtó előbb értesült Bajnai javaslatáról, mint ő. "Kényszerpályára tettek engem ma" - fogalmazott, hozzátéve: a saját javaslatukon már hónapok óta gondolkodtak, de arra az esetre tartották fenn, ha nem sikerül dűlőre jutni az egyeztetéseken.

Arról, hogy Bajnai Gordon hogyan reagált a felvetésre, azt mondta: "nem zárkózott el" egy ilyen megoldás elől, nem az volt a válasza, hogy nem. Bajnai Gordon szerint is az a lényeg, hogy minél több ember kérdezzenek meg - közölte. Mesterházy Attila jelezte: október közepéig mindenképpen le akarják zárni a folyamatot. Akkor az MSZP kongresszust tart, és ott kell hivatalosan "megpecsételni" ezt a dolgot.

Túllépni a személyes ambíciókon

Az Együtt-PM vezetője, Bajnai Gordon szerint egy rövid kampányt követő közvélemény-kutatás során választatná ki a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét. Az egyeztetések utáni sajtótájékoztatón azt mondta, három fő elemből álló "gyorsító és problémamegoldó csomaggal" érkezett a megbeszélésre.

Az ellenzéki együttműködés minimuma, hogy mind a 106 körzetben egy közös ellenzéki jelölt álljon "Orbán Viktor jelöltjével szemben" - jelentette ki. Ha ez a választások vastörvénye, akkor ebben a részkérdésben le kell zárni a tárgyalásokat. Ezért javaslatának első eleme arról szól, hogy az egyéni jelöltek kérdését válasszák el a miniszterelnök-jelöltség kérdésétől.

A második javaslat a közös listára vonatkozott, amelyen ugyanezekből az arányokból indulnának ki. Ezt egyfajta kompenzációval lehet kis mértékben módosítani, attól függően, hogy melyik fél adja a miniszterelnök-jelöltet - tette hozzá.

Elképzelése utolsó része az volt, hogy a két miniszterelnök-jelöltről a demokratikus ellenzéki és a bizonytalan szavazók döntsenek. Kiemelte, hogy jelenleg egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amelyik önmagában bírja a győzelemhez szükséges szavazatok több mint felét. Választási győzelemre viszont csak akkor van esély, ha a rekordszámú bizonytalan szavazó nagy részét meg tudják szólítani - tette hozzá. Szavai szerint ezért nem egy-egy pártnak, hanem a kormányváltást akarók széles táborának kell közös jelöltet állítania.

Emiatt azt javasolta, hogy a két szóba jöhető miniszterelnök-jelölt, vagyis ő és Mesterházy Attila is egyszerre tartson egy rövid, körülbelül kéthetes kampányt. Ennek lezárultával két vagy három, közösen megbízott közvélemény-kutató cég azonos módszerrel elvégezne egy nagymintás vizsgálatot, és ennek végeredménye alapján dőlne el, hogy ki lesz a jelölt.

Véleménye szerint ezzel a megoldással fel lehetne oldani azt, hogy személyi ambíciók alá rendeljék az ellenzéki megállapodást. Hozzátette: úgy gondolják, hogy egy ilyen kiválasztási folyamat növelheti a későbbi győztes legitimációját, a hármas javaslat pedig kimozdíthatja a tárgyalásokat a holtpontról.

A feltett kérdésekre válaszolva nem akarta kommentálni a többórás tárgyaláson elhangzottakat. Szavai szerint Mesterházy Attila csak most ismerte meg elképzeléseiket, és érthetően tartja fent magának a jogot, hogy végiggondolja a javaslatot. Erről az MSZP elnökének feltehetően a szocialista párton belül is egyeztetnie kell majd - tette hozzá.

 

Kimaradt?